Afbeelding
Saoedi-Arabië: weer twee vrouwelijke activisten opgepakt
Actueel

Saoedi-Arabië: weer twee vrouwelijke activisten opgepakt

02 augustus 2018

In Saoedi-Arabië zijn weer twee prominente mensenrechtenverdedigers gearresteerd. Hun detentie is een nieuw bewijs dat de onderdrukking van critici van de regering onverminderd doorgaat.

"Hervormingen"

Eerder deze week werden Samar Badawi en Nassima al-Sada vastgezet. Beide vrouwen waren al eerder slachtoffer van intimidatie. Ook kregen ze een reisverbod vanwege hun mensenrechtenwerk. Badawi en Al-Sada zijn twee van de laatste vertegenwoordigers van de mensenrechtengemeenschap die nog niet werden vastgezet.

Sinds kroonprins Mohammad bin Salman de touwtjes in handen heeft, is de onderdrukking alleen maar toegenomen. Desondanks zegt hij het land te willen hervormen en doen de autoriteiten er alles aan om het imago van Saoedi-Arabië op te poetsen. In zijn 'Visie 2030' schreef Bin Salman te streven naar ‘een welvarend land waarin alle burgers hun dromen, hoop en ambities kunnen waarmaken’.

Samar Badawi

Mensenrechtenverdediger Samar Badawi werd al lange tijd lastiggevallen door de autoriteiten vanwege haar inzet voor de mensenrechten. In 2014 kreeg ze een reisverbod opgelegd en in 2016 werd ze gearresteerd. Blogger Raif Badawi is haar broer. Hij werd tot 10 jaar gevangenisstraf en 1.000 stokslagen veroordeeld nadat hij een online discussieplatform had opgezet.

Nassima al-Sada

Nassima al-Sada zet zich in voor politieke rechten en burgerrechten, de rechten van vrouwen en van de Shia-minderheid. In 2015 wilde ze zich kandidaat stellen voor de gemeenteraad, maar dat werd geweigerd. Al-Sada zette zich ook in voor het recht van vrouwen om te mogen autorijden en tegen het onderdrukkende voogdijsysteem. Dat systeem bepaalt dat Saoedische vrouwen de toestemming van hun mannelijke voogd nodig hebben als zij bijvoorbeeld willen reizen, werken of studeren.

Antiterreur-rechtbank

Sinds mei 2018 zitten een aantal vooraanstaande Saoedische mensenrechtenactivisten achter de tralies, onder wie Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef. De meesten werden zonder aanklacht gearresteerd en worden mogelijk berecht voor de antiterreur-rechtbank. Ze kunnen tot 20 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Eerder deze week werd ook Amal al-Harbi vastgezet. Zij is de echtgenote van de gevangene Fawzan al-Harbi, die de Saudi Civil and Policital Rights Association oprichtte. Het is niet bekend waarom zij is opgepakt.

Klik hier om onze petitie te tekenen voor de vrijlating van vooraanstaande mensenrechtenactivisten in Saoedi-Arabië.

Lees ook

Meer nieuws