Saoedi-Arabië: prominente schrijver vrijgelaten

Saoedi-Arabië: prominente schrijver vrijgelaten

Goed nieuws

Zuhair Kutbi, een prominente Saoedische schrijver en commentator, is op 23 juni 2017 vrijgelaten. De voorwaarden voor zijn vrijlating zijn onbekend, maar het reisverbod dat hij eerder kreeg opgelegd blijft gehandhaafd evenals het verbod om via sociale media berichten te verspreiden.

Kutbi werd op 15 juli 2015 opgepakt. Op 21 december 2016 werd hij tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld met aansluitend een reisverbod voor vijf jaar, een boete van ruim 25.000 dollar en een verbod om gedurende vijftien jaar iets te schrijven of interviews in de media te geven. Ook moest hij zijn sociale media-accounts verwijderen.

Vanwege gezondheidsproblemen waren twee van de vier jaar gevangenisstraf voorwaardelijk, maar de rechter benadrukte destijds dat hij die tijd ook in de cel zou moeten doorbrengen als hij weer in de fout zou gaan. Volgens het Strafhof heeft Kutbi de antiterrorismewet overtreden, onder meer door het ‘reduceren van het respect van de bevolking voor de wet’.

Kutbi werd mogelijk gearresteerd vanwege opmerkingen die hij maakte tijdens een interview in het Saoedische televisieprogramma Fi al-Samim. Hij uitte toen kritiek op de politieke onderdrukking in zijn land en pleitte voor hervormingen.

hier niet op duwen