Afbeelding
Saoedi-Arabië: eerste activisten veroordeeld sinds ‘hervormer’ Bin Salman aan de macht is
Persbericht

Saoedi-Arabië: eerste activisten veroordeeld sinds ‘hervormer’ Bin Salman aan de macht is

25 januari 2018

Op 25 januari 2018 werden twee Saoedische mensenrechtenverdedigers veroordeeld. Dit is voor het eerst sinds kroonprins Mohammad Bin Salman – die zichzelf graag voordoet als hervormer – aan de macht is. Activist Mohammad al-Otaibi kreeg 14 jaar cel opgelegd, Abdullah al-Attawi moet voor 7 jaar de gevangenis in.

Maatschappelijk middenveld het zwijgen opgelegd

De zware straffen voor de twee mensenrechtenverdedigers bevestigen het vermoeden dat onder leiding van Ben Salman het maatschappelijk middenveld en critici van de regering het zwijgen wordt opgelegd. De onderdrukking van leden van de mensenrechtengemeenschap gaat onverminderd door, waardoor nagenoeg alle prominente mensenrechtenverdedigers achter de tralies zitten. Het vastzetten van de twee activisten druist in tegen Salmans recent geuite ambitie om het koninkrijk te moderniseren.

Wanneer de kroonprins serieus hervormingen wil realiseren, moet hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle gewetensgevangenen in Saoedi-Arabië vrijlaten, ook alle mensenrechtenverdedigers die alleen vastzitten vanwege hun vreedzame inzet voor de mensenrechten.

Lijst van aanklachten

Mohammad al-Otaibi en Abdullah al-Attawi werden beschuldigd van een lijst vol aanklachten. De twee werden onder meer aangeklaagd vanwege:

  • het ‘deelnemen aan het opzetten van een organisatie en dit bekendmaken voordat er toestemming voor is gegeven’,
  • het ‘aantasten van de nationale eenheid,
  • het veroorzaken van chaos en het in het openbaar oproepen tot het voorbereiden,
  • schrijven en publiceren van uitlatingen die schadelijk zijn voor de reputatie van het koninkrijk en de gerechtelijke en veiligheidsinstellingen’.

Ook werden ze beschuldigd van het ‘publiceren van informatie over hun ondervragingen ondanks het feit ze een belofte ondertekenden om dit niet te doen’.

Lees ook

Meer nieuws