Saoedi-Arabië: blogger Raif Badawi krijgt eerste reeks zweepslagen

Saoedi-Arabië: blogger Raif Badawi krijgt eerste reeks zweepslagen

Persbericht

Volgens informatie verkregen door Amnesty International zullen de Saoedische autoriteiten op 9 januari 2014 beginnen met de uitvoering van de eerste reeks zweepslagen, opgelegd aan mensenrechtenactivist Raif Badawi. 

De zweepslagen zullen na het vrijdaggebed in het openbaar toegediend worden aan de al-Jafali moskee in Jeddah.

Zweepslagen en cel voor website

Raif Badawi is de oprichter van ‘Saoedi-Arabische Liberalen’, een online en kritisch forum voor politiek en sociaal debat in Saoedi-Arabië. Begin mei 2014 werd hij veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen (vijftig per week) en een boete van 1 miljoen riaal (226 000 euro) voor het ‘beledigen van de islam’. Op 1 september 2014 werd de straf in hoger beroep door het gerechtshof in Jeddah bevestigd.

"Het nieuws dat Raif Badawi's geseling morgen begint is schokkend. De Saoedische autoriteiten moeten onmiddellijk stoppen met de uitvoering van deze gruwelijke straf", aldus Philip Luther van Amnesty International. "Geseling en andere vormen van lijfstraffen zijn verboden volgens het internationaal recht".

"Het is afschuwelijk dat zo'n gemene en wrede straf opgelegd wordt aan iemand wiens enige misdrijf het was het lef te hebben om een openbaar discussieforum op te starten. Hij deed niets meer dan vreedzaam zijn recht op vrije meningsuiting uitoefenen."

Amnesty International beschouwt Raif Badawi een gewetensgevangene en vraagt om zijn straf te worden vernietigd. Tijdens de Schrijfmarathon eind 2014 voerden duizenden activisten actie voor zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijgelating.

hier niet op duwen