Samenwerking Dow Chemicals bezoedelt Olympische Spelen

Samenwerking Dow Chemicals bezoedelt Olympische Spelen

Persbericht

In het hart van Oost-Londen schittert het nieuwe Olympisch stadion. Het indrukwekkend bouwwerk is rondom bekleed met witte driehoekige panelen aangeleverd door chemiereus Dow Chemicals. Het omhulsel is op zich weinig aanstootgevend, het mensenrechtenbeleid van Dow Chemicals echter wel.

Dow is eigenaar van Union Carbide, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor één van de grootste industriële rampen uit de geschiedenis. In de nacht van 2 op 3 december 1984 ontsnapte een enorme gifwolk uit de pesticidenfabriek van Union Carbide in Bhopal, India. Zeven tot tienduizend mannen, vrouwen en kinderen stierven onmiddellijk. Nog eens 15.000 mensen lieten het leven in de maanden en jaren nadien.

Achtentwintig jaar later liggen de fabrieksterreinen er nog steeds vervuild bij. Er werd nooit een grondig onderzoek gevoerd naar de oorzaak en de impact van het lek. Meer dan honderdduizend Bhopalis blijven sukkelen met ernstige gezondheidsproblemen. De slachtoffers kregen nooit voldoende schadevergoeding. Union Carbide weigert zich te verantwoorden voor het Indiase gerecht.

Sinds 2001 is Dow Chemicals 100% eigenaar van Union Carbide, maar het bedrijf weigert alle verantwoordelijkheid voor de gevolgen van giframp. En toch werd Dow Chemicals in 2010 één van de hoofdsponsors van de Olympische Spelen. Dit is een kaakslag voor de overlevenden van de giframp.

Amnesty International betreurt dat de organisatoren van London2012 het gebrekkige mensenrechtenbeleid van Dow Chemicals negeren en zelfs durven te stellen dat er geen verband is tussen Dow Chemicals en de ramp in Bhopal. Amnesty vraagt het Organiserend Comité voor de Olympische Spelen in Londen om deze verklaring in te trekken en haar samenwerking met Dow te herzien.

Als eigenaar van Union Carbide moet Dow Chemicals haar dochteronderneming verplichten zich te verantwoorden voor de rechter. Dow moet ook instaan voor de sanering van de fabrieksterreinen in Bhopal en voldoende compensatie voorzien voor de slachtoffers.

Meer informatie