Russische activist Ildar Dadin wordt vrijgelaten!

Russische activist Ildar Dadin wordt vrijgelaten!

Goed nieuws

Het Hooggerechtshof in Rusland heeft het vonnis van de Russische activist Ildar Dadin vernietigd. Hij komt mogelijk binnen enkele dagen vrij. Dadin protesteerde openlijk tegen het beleid van president Poetin en was de eerste die werd veroordeeld onder de nieuwe demonstratiewetgeving.

Dadin protesteerde tegen de annexatie door Rusland van de Krim en voor de rechten van homo’s en lesbiennes, die in Rusland niet openlijk voor hun seksuele voorkeur kunnen uitkomen.

Eenmansprotest

Dadin demonstreerde in z’n eentje. Dit is in Rusland toegestaan. Toch werd hij opgepakt. Dat gebeurde op basis van artikel 212.1 van het Russische wetboek van strafrecht. Volgens dit artikel is het een strafbaar feit als je binnen 180 dagen meer dan twee keer een boete hebt gekregen. Hij werd in 2015 tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Marteling

In november schreef Dadin een brief vanuit de gevangenis waarin hij de autoriteiten beschuldigde van marteling, vernedering en bedreiging. De autoriteiten ontkenden de beweringen maar plaatsten hem over naar een andere gevangenis.

Amnesty bedankt iedereen die actie voor hem heeft gevoerd!

hier niet op duwen