Afbeelding
Rusland trekt zich terug uit de Raad van Europa: tragisch voor slachtoffers mensenrechtenschendingen
Persbericht

Rusland trekt zich terug uit de Raad van Europa: tragisch voor slachtoffers mensenrechtenschendingen

16 maart 2022

De Russische regering heeft besloten zich terug te trekken uit de Raad van Europa en is van plan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen. Amnesty International noemt dit een tragedie voor de slachtoffers van de mensenrechtenschendingen door het Kremlin.

De terugtrekking van Rusland uit de Raad van Europa volgt op zijn daad van agressie tegen Oekraïne , waar Russische troepen ernstige schendingen van de mensenrechten en mogelijke oorlogsmisdaden hebben begaan . Het besluit van Rusland kwam vlak voordat de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa via een stemming zou besluiten om Rusland uit de Raad te zetten en is hoe dan ook een tragedie voor de slachtoffers.

Beschermingsmaatregelen verdwijnen

Rusland wijst hiermee Europa’s waakhond van de mensenrechten en de rechtsstaat en het EVRM af. Nu de Russische rechtsstaat afbrokkelt, zijn de laatste waarborgen tegen schendingen van de mensenrechten nu buiten bereik van de mensen in Rusland die ze het hardst nodig hebben.

Alle betrokkenen in Rusland, ook wetgevers, moeten stappen ondernemen om dit besluit te veroordelen en te voorkomen dat het land steeds dieper wegzakt in een afgrond die wordt gekenmerkt door een totale minachting voor de mensenrechten.

Achtergrond

Op een spoedoverleg op 15 maart 2022 stemde de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa voor het vertrek van Rusland uit de organisatie. Eerder die dag had het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de Raad al laten weten zich terug te trekken en de intentie te hebben om het EVRM te verlaten.

Op 25 februari werd het recht van representatie van Rusland in de Raad al teruggetrokken, als een direct resultaat van de militaire inval in Oekraïne. Het Comité van Ministers van de Raad van Europa omschreef de acties van Rusland als ‘een vredesbreuk op het Europese continent van een omvang die ongekend is sinds de oprichting van de Raad van Europa’, en als een inbreuk op artikel 3 van het Statuut van Europa.

Slechts één ander land heeft zich ooit eerder teruggetrokken uit de Raad van Europa: Griekenland in 1969, tijdens het Regime van de Kolonels. In 1974, nadat de Griekse junta was gevallen, werd Griekenland weer toegelaten.

Lees meer

Lees ook

Meer nieuws