Afbeelding
Rusland: nieuwe heksenjacht op holebi's in Tsjetsjenië
Persbericht

Rusland: nieuwe heksenjacht op holebi's in Tsjetsjenië

15 januari 2019

De Tsjetsjeense autoriteiten hebben opnieuw de aanval ingezet op mensen die homo of lesbisch zouden zijn. Sinds december 2018 zouden al minstens twee mensen tot de dood gefolterd zijn.

Dit blijkt uit geloofwaardige informatie die Amnesty International heeft ontvangen.

Het Russische LGBT-Netwerk heeft geverifieerd dat de Tsjetsjeense autoriteiten ongeveer 40 individuen vasthouden in een overheidsgebouw in de stad Argun. Daar worden ze gefolterd en mishandeld.

Getraumatiseerd door eerdere aanvallen

‘Veel LGBT’s in Rusland zijn nog steeds getraumatiseerd door de acties in 2017 waarbij tientallen homomannen in Tsjetsjenië werden ontvoerd en gemarteld en sommigen werden gedood’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Het nieuws dat de autoriteiten opnieuw met de onderdrukking zijn begonnen, is gruwelijk. We zijn ontzet over de berichten dat zeker twee mensen zijn overleden door verwondingen die het gevolg zijn van marteling. Nu levens in gevaar zijn, is er dringend behoefte aan een internationale reactie om homo’s en lesbiennes in Tsjetsjenië te beschermen.’

Rusland weigert eerdere aanvallen te onderzoeken

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) publiceerde op 21 december 2018 een rapport over de onderdrukking van LGBT’s in 2017. Daarin staat te lezen dat Rusland weigert om samen te werken of te antwoorden op oproepen om de aanvallen te onderzoeken. Tot nu toe is niet officieel onderzocht wat er precies is gebeurd en niemand is verantwoordelijk gehouden voor de wreedheden die toen zijn begaan.

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de internationale gemeenschap op om onmiddellijk in actie te komen om homoseksuelen en lesbiennes in Tsjetsjenië, een deelrepubliek in het zuiden van Rusland, te beschermen. Ook moet zij de druk op de Russische autoriteiten opvoeren om de misdrijven die zijn begaan te onderzoeken.

Straffeloosheid moedigt nieuwe aanvallen aan

‘Het feit dat nog niemand is berecht voor de aanvallen in 2017, toont aan dat homoseksuelen en lesbiennes in Tsjetsjenië er niet op kunnen vertrouwen dat de Russische autoriteiten hen beschermen’, zegt Marie Struthers. ‘Het uitblijven van het onderzoek moedigt de Tsjetsjeense autoriteiten aan om LGBT’s opnieuw te vervolgen. Ze weten dat de Russische autoriteiten hen zullen steunen bij hun ontkenningen en het verdoezelen van de feiten.’

Het Russische LGBT Netwerk hoorde op 28 december 2018 voor het eerst van nieuwe ontvoeringen van homo’s en lesbiennes in Tsjetsjenië en van hun geheime detentie. Die berichten hebben ze nu kunnen bevestigen. Het Netwerk hielp de afgelopen twee jaar tientallen lesbiennes en homoseksuelen om Tsjetsjenië te ontvluchten.

Lees meer over de onderdrukking van seksuele minderheden in Tsjetsjenië: Russia: One year after ‘gay purge’ in Chechnya, still no justice for victims

Lees ook

Meer nieuws