Rusland: mensenrechtenorganisatie Memorial aangevallen

Rusland: mensenrechtenorganisatie Memorial aangevallen

Persbericht

In de nacht van 17 januari 2018 hebben gemaskerde mannen het kantoor van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial in brand gestoken.

Dit gebeurde een week nadat het hoofd van Memorials kantoor in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny werd gearresteerd. De organisatie onderzoekt in de noordelijke Kaukasus wreedheden van de regering van de Tsjetsjeense president Kadyrov.

Anna Neistat, hoofd van Amnesty’s onderzoeksafdeling: ‘De Russische autoriteiten zoeken al lange tijd manieren om Memorial het zwijgen op te leggen. Ze moeten een grondig onderzoek beginnen naar de voortdurende aanvallen en de verantwoordelijken berechten. Wanneer onderzoek uitblijft, groeit de verdenking dat de autoriteiten mogelijk betrokken zijn bij de aanvallen.’

Hoofd Memorial opgepakt

Oyub Titiev (60) werd op 9 januari 2018 opgepakt en enige uren geïsoleerd gevangengehouden. De Tsjetsjeense autoriteiten verklaarden later dat zij drugs hadden ‘gevonden’ in de auto van Titiev. Maar volgens hem heeft de politie de drugs zelf in de auto gelegd. Als hij wordt veroordeeld, kan Oyub Titiev tot maximaal 10 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen.