Rusland: massa-arrestaties en vrije meningsuiting verder ingeperkt

Rusland: massa-arrestaties en vrije meningsuiting verder ingeperkt

Persbericht

De Russische autoriteiten hebben hardhandig opgetreden tegen de vreedzame demonstranten die op verschillende plekken in Rusland tegen corruptie demonstreerden.

Honderden van hen zijn in elkaar geslagen en opgepakt. Amnesty veroordeelt het optreden van de Russische autoriteiten en eist de onmiddellijke vrijlating van de demonstranten.

Geweld tegen demonstranten

Op verschillende plaatsen in Rusland werd op 12 juni 2017 tegen corruptie gedemonstreerd. Amnesty International sprak met getuigen die zagen dat de politie meerdere demonstranten in elkaar sloeg. Honderden mensen zijn uiteindelijk opgepakt. Oppositieleider Aleksei Navalny, die had opgeroepen tot de demonstraties, werd gearresteerd op 12 juni toen hij zijn appartement verliet. Hij heeft nu een gevangenisstraf van 30 dagen opgelegd gekregen.

Onmiddellijke vrijlating

Amnesty International roept de autoriteiten op de demonstranten onmiddellijk vrij te laten en het demonstratierecht te respecteren.

Demonstratierecht steeds meer ingeperkt

Het neerslaan van verschillende demonstraties in Rusland toont maar weer hoezeer fundamentele vrijheden zoals het demonstratierecht steeds verder ingeperkt worden. Hoewel het demonstratierecht onderdeel is van de Russische grondwet, merk je daar in de praktijk weinig van. Steeds vaker en steeds hardhandiger worden vreedzame demonstraten geïntimideerd, in elkaar geslagen en opgepakt.