Rusland: LGBTI+'ers veroordeeld tot 6 en 8 jaar cel in een Tsjetsjeense gevangenis

Rusland: LGBTI+'ers veroordeeld tot 6 en 8 jaar cel in een Tsjetsjeense gevangenis

Actueel

Een rechtbank in Tsjetsjenië veroordeelde de broers Salekh Magamadov en Ismail Isaev gisteren tot respectievelijk 6 jaar strafkolonie en 8 jaar cel. Ze zijn schuldig bevonden aan ‘hulp aan illegale gewapende groepen’. Dat zijn valse aanklachten. Amnesty International roept de Russische autoriteiten op om de broers onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Salekh Magamadov en Ismail Isaev, respectievelijk 21 en 19 jaar oud, behoren tot de Tsjetsjeense LGBTI+-gemeenschap. Een van de broers is homoseksueel, de andere is in gendertransitie. Dat is geen misdrijf. Je seksuele geaardheid, genderidentiteit of het bekritiseren van de autoriteiten mag nooit een reden zijn om iemand te veroordelen.

De broers zijn slachtoffer van schendingen van hun mensenrechten door de Tsjetsjeense autoriteiten, waaronder foltering. De federale Russische autoriteiten staan dit toe en grijpen niet in. Het is van groot belang dat de Russische leiders eindelijk opkomen voor LGBTI+-rechten, te beginnen met de vrijlating van Salekh Magamadov en Ismail Isaev.

Achtergrond

De twee waren eerder redacteuren bij Osal Nakh 95, een door jongeren geleid Telegram-kanaal dat berichten verspreidde waarin kritiek geuit werd op de Tsjetsjeense autoriteiten. In augustus 2019 werd Ismail Isaev, toen 16 jaar oud, ontvoerd, geïsoleerd gevangengehouden, gefolterd en gedwongen om voor de camera ‘excuses’ aan te bieden voor hun vermeende betrokkenheid bij het kanaal.

Op 4 februari 2021 werden de twee opnieuw ontvoerd door de Tsjetsjeense politie vanuit een flat in Nizjni Novgorod. Die flat was hen ter beschikking gesteld door LGBT Network, een Russische maatschappelijke organisatie.

hier niet op duwen