Rusland laat mensenrechtenverdediger Kashapov vrij

Rusland laat mensenrechtenverdediger Kashapov vrij

Goed nieuws

Onlangs werd bekend dat de Tataarse activist Rafis Kashapov is vrijgelaten uit een Russische gevangenis. Kashapov was tot drie jaar cel veroordeeld vanwege zijn kritiek op de Russische bemoeienis met het gewapende conflict in Oost-Oekraïne en de slechte behandeling die Krim-Tataren ten deel valt in de door Rusland bezette Krim.

Op 28 december 2014 doorzochten ambtenaren van de Federale Veiligheidsdienst van Tatarstan Kashapovs appartement en namen zijn computer en andere elektronische apparatuur in beslag. Sinds die dag zat Kashapov achter tralies. Hij werd schuldig bevonden aan ‘het bedreigen van de territoriale integriteit van de Russische Federatie’ en ‘het oproepen tot haat en vijandigheid en het vernederen van de menselijke waardigheid’.

In de tijd dat hij in de gevangenis zat, publiceerde Kashapov open brieven, waarin hij verslag deed van de martelingen en de slechte behandeling waar gevangenen het slachtoffer van waren, en de vernederende omstandigheden in een gevangenisziekenhuis.

Amnesty beschouwde Kashapov als een gewetensgevangene.

hier niet op duwen