Afbeelding
Rusland laat gewetensgevangene Oyub Titiev voorwaardelijk vrij
Goed nieuws

Rusland laat gewetensgevangene Oyub Titiev voorwaardelijk vrij

21 juni 2019

De prominente mensenrechtenverdediger Oyub Titiev uit Rusland zat anderhalf jaar gevangen op grond van een verzonnen aanklacht. Nu komt hij voorwaardelijk vrij. Amnesty is daar verheugd over, maar vindt ook dat hij volledig moet worden vrijgesproken.

Update

Na de aankondiging op 10 juni dat Oyub Titiev vrijkomt, mocht hij op 21 juni 2019 de gevangenis verlaten.

Op 9 januari 2018 werd Titiev in zijn auto aangehouden door de politie en een aantal uur opgesloten zonder contact met de buitenwereld. De Tsjetsjeense autoriteiten beweerden dat er drugs in zijn auto zouden zijn gevonden. Titiev ontkende en zei dat de politie de drugs er zelf had ingelegd.

Hij werd tot vier jaar strafkolonie veroordeeld voor drugsbezit. Voorafgaand aan het vonnis zat hij een jaar en twee maanden in voorarrest.

Compensatie

Amnesty is blij dat Titiev voorwaardelijk vrijkomt. ‘Maar,’ zegt Marie Struthers van Amnesty, ‘het vonnis moet vernietigd worden en Titiev moet gecompenseerd worden voor de tijd dat hij onterecht in de gevangenis heeft gezeten. We roepen de Russische autoriteiten op om omstandigheden te creëren waarin mensenrechtenverdedigers in Tsjetsjenië en elders in Rusland op een veilige manier hun werk kunnen doen.’

Amnesty voerde uitgebreid actie voor Titiev.

IVAN GOLUNOV

Het besluit om Titiev voorwaardelijk op vrije voeten te stellen komt enkele dagen nadat de vooraanstaande Russische onderzoeksjournalist Ivan Golunov werd gearresteerd en beschuldigd van het dealen van drugs.

Er zijn aanwijzingen dat die beschuldiging vals is, dat Golunov werd vastgehouden zonder contact met de buitenwereld en dat hij in gevangenschap geslagen is. Golunov kreeg vervolgens huisarrest opgelegd, maar snel daarna werd de aanklacht tegen hem ingetrokken. Hij is nu weer vrij man.

Lees ook

Meer nieuws