Rusland: journalisten gevangen vanwege kritische berichtgeving over invasie Oekraïne

Rusland: journalisten gevangen vanwege kritische berichtgeving over invasie Oekraïne

Persbericht

Het optreden van de Russische autoriteiten tegen onafhankelijke media escaleert in een razend tempo. Blijkbaar niet tevreden met het louter blokkeren van kritische nieuwssites of het dwingen van journalisten om in ballingschap te gaan, probeert het Kremlin nu journalisten op te sluiten die verslag doen van anti-oorlogsprotesten of berichten over Russische soldaten die weigeren te vechten in Oekraïne.

In reactie op nieuws dat de Russische autoriteiten een hoofdredacteur en een oprichter van een lokale krant uit de Russische republieken Altay en Khakassia hebben aangehouden nadat ze kritiek hadden op de oorlog in Oekraïne, zegt Marie Struthers, Amnesty International’s directeur voor Oost-Europa en Centraal-Azië:

‘Mikhail Afanasiev en Sergei Mikhaylov, samen met alle anderen die alleen zijn gearresteerd voor het rapporteren over het Russische leger, moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. We roepen de Russische autoriteiten op om het beruchte artikel 207, lid 3 van het Wetboek van Strafrecht in te trekken en een einde te maken aan hun harde optreden tegen de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid.’

Achtergrond

Op 13 april arresteerden Russische veiligheidstroepen Mikhail Afanasyev, de hoofdredacteur van het online tijdschrift Novy Fokus, in Abakan, Republiek Khakassia. Dezelfde dag arresteerde de politie Sergei Mikhaylov, de oprichter van LIStok, een krant in Gorno-Altaysk, Republiek Altay. Mikhaylov werd gearresteerd in Moskou voordat hij werd overgebracht naar Altay, waar een rechtbank zal beslissen over zijn voorlopige hechtenis.

Beiden worden beschuldigd van het verspreiden van ‘bewust valse informatie over de Russische strijdkrachten’. Als ze worden veroordeeld, kunnen ze tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

Op 4 april meldde Novy Fokus dat 11 leden van de oproerpolitie uit Khakassia hadden geweigerd ten oorlog te gaan en te gaan vechten in Oekraïne. Op 13 april arresteerden de Russische autoriteiten Afanasyev en doorzochten zij zijn huis en namen zijn computers en andere digitale apparatuur in beslag.

Op 14 april werd LIStok veroordeeld tot het betalen van 300.000 roebel – ongeveer $ 4.000 – voor ‘oproepen tot sancties tegen Rusland’. Op de dag van de arrestatie van Mikhailov doorzochten de autoriteiten ook de kantoren van LIStok en de woning van de hoofdredacteur. De website van de krant is sinds maart geblokkeerd wegens het promoten van anti-oorlogsbijeenkomsten.