Afbeelding
Rusland: Autoriteiten blokkeren website van Amnesty International
Actueel

Rusland: Autoriteiten blokkeren website van Amnesty International

14 maart 2022

De Russische autoriteiten hebben de toegang tot de Russischtalige website van Amnesty International geblokkeerd. Amnesty roept het Kremlin op deze aanval op de vrijheid van meningsuiting onmiddellijk terug te draaien.

“Mensen in Rusland hebben het recht om informatie en uiteenlopende ideeën uit alle beschikbare bronnen te zoeken, te ontvangen en door te geven”, zegt Marie Struthers, directeur Oost-Europa en Centraal-Azië van Amnesty International. “Door Amnesty's Russische website te blokkeren, net als die van vele andere mensenrechtenorganisaties, onafhankelijke media en sociale mediaplatformen, laat het Kremlin zien dat het niet kan verdragen dat de waarheid gepubliceerd wordt over de verschrikkingen die Rusland in Oekraïne heeft veroorzaakt.”

“Dit is de zoveelste poging van de Russische autoriteiten om informatie over de mogelijke oorlogsmisdaden die haar troepen in Oekraïne begaan, te onderdrukken en te verbergen voor internetgebruikers in het hele land”, aldus Marie Struthers. “Wij roepen Rusland op om de Russische website van Amnesty onmiddellijk te deblokkeren en mensen vrij te laten beslissen welke informatiebronnen zij willen raadplegen.”

Ongekend hard optreden

Op 11 maart 2022 bleek dat de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor de toegang had geblokkeerd tot de Russischtalige website van Amnesty International (eurasia.amnesty.org). Ook de websites van de mensenrechtenbeweging Golos (een onafhankelijke verkiezingswaakhond) en twee onafhankelijke mediawebsites, Colta en Vazhnye Istorii (Belangrijke Verhalen) werden geblokkeerd. Een week eerder werd Vazhnye Istorii al aangemerkt als een ‘ongewenste organisatie’. Daardoor zijn de activiteiten van de organisatie strafbaar en mag ze niet langer in Rusland werken.

In de afgelopen drie weken zetten de Russische autoriteiten een ongekend hardhandig optreden in gang tegen onafhankelijke journalistiek, anti-oorlogsdemonstranten en alle stemmen die zich verzetten tegen de invasie van Rusland in Oekraïne. De autoriteiten verboden onder meer het gebruik van termen als ‘oorlog’ en ‘invasie’. En ze criminaliseerden zo onafhankelijke berichtgeving over het conflict.

Lees meer

Lees ook

Meer nieuws