Afbeelding
Rusland: 4 jaar cel voor activist Titiev
Actueel

Rusland: 4 jaar cel voor activist Titiev

19 maart 2019

In de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië is mensenrechtenverdediger Oyub Titiev tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het hoofd van mensenrechtenorganisatie Memorial zou in het bezit zijn geweest van drugs.

Titiev zat al ruim een jaar in voorarrest. Na de uitspraak zei hij: "We zullen tot het einde doorvechten totdat mijn onschuld volledig wordt erkend en de verantwoordelijken zijn bestraft."

"De straf van 4 jaar is een belediging voor de mensenrechten, het gezond verstand en het recht," zegt Marie Struthers van Amnesty International. "Door hem schuldig te verklaren, ondanks alle bewijzen die het tegendeel aantonen, laat de rechtbank zien hoe zwak het Russische rechtssysteem is."

‘Drugsbezit’

Op 9 januari 2018 werd Titiev door de politie aangehouden. Later verklaarden de Tsjetsjeense autoriteiten dat er drugs ‘ontdekt’ waren in zijn auto. Titiev ontkent drugsbezit en zegt dat de politie deze zelf in zijn auto heeft gelegd. Titiev leidde het Tsjetsjeense kantoor van de gerespecteerde Russische mensenrechtenorganisatie Memorial, die onderzoek doet naar foltering, ontvoering en buitengerechtelijke executies in de noordelijke Kaukasus.

Václav Havel Mensenrechtenprijs

In oktober 2018 kreeg Titiev de Václav Havel Mensenrechtenprijs toegekend. De prijs is een erkenning voor zijn uitzonderlijke inzet voor de mensenrechten in zijn land, en het persoonlijke risico dat hij daarmee neemt.

Memorial vaker doelwit autoriteiten

Memorial is al vaker doelwit van aanvallen geweest. Kort na Titievs detentie brandde het Memorial-kantoor in Ingoesjetië af. Wie de daders zijn, is onbekend. Anna Neistat, hoofd van Amnesty’s onderzoeksafdeling zei daarover in begin 2018: "De Russische autoriteiten zoeken al lange tijd manieren om Memorial het zwijgen op te leggen. Ze moeten een grondig onderzoek beginnen naar de voortdurende aanvallen en de verantwoordelijken berechten. Wanneer onderzoek uitblijft, groeit de verdenking dat de autoriteiten mogelijk betrokken zijn bij de aanvallen."

Op 28 maart 2018 werd Sirazhutdin Datsiev, hoofd van het kantoor van Memorial in Dagestan, door een onbekende man in elkaar geslagen.

In 2016 werden leden van de Joint Mobile Group (JMG) aangevallen. De JMG is een mobiele brigade van Russische mensenrechtenadvocaten, die regelmatig naar Tsjetsjenië reisden. Daar gaven ze juridische bijstand aan (familieleden van) slachtoffers van marteling, ‘verdwijning’ en andere ernstige misstanden.

Lees Titievs speech tijdens de rechtszaak: "Blijkbaar ben ik een saboteur omdat ik probeerde de aandacht te vestigen op de schendingen van de rechten van burgers?"

Lees ook

Meer nieuws