Afbeelding
Ruim vierduizend Kenianen uit de dodencel
Goed nieuws

Ruim vierduizend Kenianen uit de dodencel

07 augustus 2009

Voor meer dan vierduizend gevangenen is op 3 augustus hun doodstraf omgezet naar een levenslange gevangenisstraf. Deze strafomzetting is de meest grootschalige in de geschiedenis.

In een verklaring op de radio zei president Mwai Kibaki dat ‘een lang verblijf in de dodencel mentaal veel angst, lijden en psychologisch trauma veroorzaakt, waardoor het een onmenselijke behandeling is’.

Al 22 jaar zijn er geen executies meer uitgevoerd in Kenia. Maar de president voegde hieraan toe dat de omzetting van de straffen niet betekende dat de doodstraf nu is afgeschaft in Kenia. Wel heeft hij heeft de regering verzocht om te laten onderzoeken of de doodstraf wel een effectief middel is in de bestrijding van criminaliteit.

In maart 2005 heeft de minister van Justitie al verklaard voor de Mensenrechtenraad van de Veringde Naties dat de Keniaanse regering zich wil inzetten voor de afschaffing van de doodstraf. Maar in augustus 2007 werd de motie voor de afschaffing weggestemd in het parlement.

De laatste grote strafomzetting vond plaats in Pakistan in 1988, toen werden meer dan tweeduizend straffen omgezet. In Kenia zijn in 2003 al 223 doodstraffen naar levenslange gevangenisstraffen omgezet.

Lees ook

Meer nieuws