Rio 2016: Brazilië verloor de belangrijkste medaille

Rio 2016: Brazilië verloor de belangrijkste medaille

Persbericht

Tijdens de Olympische Spelen werden minstens acht mensen bij politieoperaties in Rio stad gedood. Vreedzame protesten werden zwaar onderdrukt. Daardoor heeft Brazilië belangrijkste medaille verloren: de kans om mensenrechtenkampioen te worden.

Brazilië faalde in haar belofte om van Rio een veilige plek te maken voor iedereen. Het aantal moorden door de politie nam in aanloop naar de Spelen alsmaar toe, met een triest gemiddelde van meer dan één dode per dag.

Gewelddadige operaties door de politie vonden ook tijdens de Spelen plaats in verschillende favela’s met acht doden als gevolg. Het dodental zou bovendien nog kunnen stijgen. Inwoners van de favela’s werden fysiek en verbaal bedreigd door de politie en hun huizen werden overhoop gehaald. Maar het veiligheidsbeleid bracht ook de politie in gevaar. Minstens 2 politieagenten stierven tijdens de Spelen.

In juli bracht Amnesty Cross-Fire uit, een app die het geweld in de favela’s in kaart brengt: fogocruzado.org.br. Deze app bracht ontluisterend nieuws. In de eerste week van de Spelen werden 59 incidenten geregistreerd in Rio de Janeiro, een gemiddelde van 8,4 per dag. 14 mensen werden gedood, 32 geraakten gewond.

Hardhandige aanpak

Demonstraties werden hardhandig onderdrukt door de politie, zowel binnen als buiten sportstadions. Verschillende personen werden aangehouden of uit een stadion gezet omdat ze banners of t-shirts droegen met boodschappen van protest. In São Paulo, werden tijdens een demonstratie meer dan 100 mensen gearresteerd, waaronder ten minste 15 minderjarigen.

De Olympische Spelen ging gepaard met een sterk gemilitariseerd veiligheidsbeleid,  buitensporig politiegeweld en een zeer selectieve repressie. De uitkomst liegt er niet om: een stijgend dodenaantal en heel wat mensenrechtenschendingen. Jonge, zwarte mannen uit de favela’s kregen het het zwaarst te verduren.

Sport ten koste van mensenrechten

Het Internationaal Olympisch Comité mag niet toestaan dat zulke sportieve evenementen worden gehouden ten koste van de mensenrechten.

Brazilië moet nu alle moorden en mensenrechtenschendingen door de politie in aanloop naar en tijdens de Spelen effectief onderzoeken. De verantwoordelijken moeten voor de rechter worden gebracht. Alleen zo kan het leed van de Spelen iets worden verzacht.