Rechtszaak tegen Shell toont aan dat gerechtigheid mogelijk is

Rechtszaak tegen Shell toont aan dat gerechtigheid mogelijk is

Persbericht

30 januari 2013 heeft de Nederlandse rechtbank geoordeeld dat Shell aansprakelijk is voor vervuiling in de Nigerdelta. Dit vonnis toont aan dat gerechtigheid mogelijk is, maar dat het buitengewoon moeilijk is dat te bereiken in een zaak tegen een grote multinational.

"Het is goed nieuws dat het een van de klagers gelukt is om iets dat op gerechtigheid lijkt te bereiken," zei Audrey Gaughran, directeur Afrika van Amnesty International. "De rechter oordeelde dat Shell een zorgplicht heeft bij het voorkomen van sabotage van pijpleidingen." Eén klager is daarmee in het gelijk gesteld en zal worden gecompenseerd.

Obstakels voor bewoners groot

"Anderzijds zijn de vorderingen van andere klagers wel verworpen. Dit toont nog maar eens aan hoe groot de obstakels voor bewoners van de Nigerdelta zijn om toegang tot justitie te krijgen. Hun hele leven is nochtans door de olievervuiling verwoest."

"Vandaag is duidelijk geworden dat de regering moet onderzoeken met welke obstakels eisers geconfronteerd worden als zij grote oliebedrijven voor de rechter willen dagen.

Amnesty International heeft onderzoek gedaan naar de wijdverbreide olievervuiling in de Nigerdelta, en toonde aan dat hierdoor mensenrechten van de bewoners ernstig worden ondermijnd.

Lees meer over Shell in Nigeria op amnesty.nl.

hier niet op duwen