Afbeelding
Rapport senaatscommissie over marteling en geheime detenties mag niet einde verhaal zijn
Persbericht

Rapport senaatscommissie over marteling en geheime detenties mag niet einde verhaal zijn

09 december 2014

In een vandaag, 9 december 2014, uitgebrachte samenvatting van een meer dan zesduizend pagina’s tellend rapport van de SSCI (Senate Select Committee on Intelligence), worden de martelmethoden beschreven die deel uitmaakten van een geheim Amerikaans detentie- en ondervragingsprogramma.

Amnesty vraagt aandacht voor het feit dat er nog steeds straffeloosheid heerst voor de vele afschuwelijke mensenrechtenschendingen die zijn begaan onder het mom van ‘nationale veiligheid’.

In het rapport staan details over ‘waterboarding’, nep-executies, seksuele bedreigingen en andere vormen van marteling of vernederende behandeling van gevangenen die waren ‘verdwenen’. De martelingen waren onderdeel van geheime detentieprogramma’s die in werking traden na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Ook worden effecten beschreven van de ondervragingstechnieken en gevangenisomstandigheden op de gevangenen: hallucinaties, psychoses, slapeloosheid en pogingen tot zelf mutilatie. Uit het rapport blijkt nogmaals, dat de hoogste Amerikaanse autoriteiten toestemming gaven voor mensenrechtenschendingen na 9/11. Ondanks het feit dat bewijs hiervoor al jaren op tafel ligt, is nog niemand berecht voor het goedkeuren of uitvoeren van deze CIA-programma’s.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie deed beperkt onderzoek naar ondervragingen door de CIA in 2012, maar dit onderzoek werd stopgezet. Niemand werd aangeklaagd. Ook werden video-opnames van ondervragingen door de CIA vernietigd.

De autoriteiten weerhouden de slachtoffers van de martelingen ervan gerechtigheid te zoeken, met als reden onder meer 'staatsgeheimen'.

Amnesty noemt het rapport een ‘wake-up call’ voor de Verenigde Staten, en roept de autoriteiten op het volledige rapport te publiceren, de hele waarheid omtrent de mensenrechtenschendingen te openbaren, de daders ter verantwoording te roepen en ervoor te zorgen dat de slachtoffers gerechtigheid krijgen.

Lees de volledige informatie in het Engelse persbericht USA: Senate summary report on CIA detention programme must not be end of story.

Lees ook

Meer nieuws