Rapport onthult ernstige fouten in Indonesische doodstrafzaken

Rapport onthult ernstige fouten in Indonesische doodstrafzaken

Rapport

Gevangenen in Indonesische dodencellen mogen doorgaans geen contact hebben met een advocaat. Ze worden geslagen om een bekentenis af te dwingen en buitenlandse gevangenen kampen met een juridisch systeem dat ze nauwelijks begrijpen. 

Amnesty’s rapport Flawed Justice toont aan hoe de regering van Joko Widodo het internationaal recht aan haar laars lapt door dit jaar veertien executies uit te voeren.De afgelopen jaren leek het erop dat Indonesië de doodstraf zou afschaffen. Maar sinds president Widodo in oktober 2014 aan de macht kwam, is het aantal executies flink toegenomen. Dat terwijl een eerlijk proces vaak ontbreekt.

Van de veertien mensen die voor een vuurpeloton werden geleid in 2015, waren twaalf buitenlander. Allen waren veroordeeld voor drugsdelicten. Met dit nieuwe harde beleid wil de president Joko Widodo ‘de drugsepidemie’ beëindigen. Dit terwijl er geen enkel bewijs bestaat dat executies een grotere afschrikkende werking hebben dan een celstraf. 

Gedwongen bekentenis

Amnesty’s onderzoek naar twaalf individuele zaken brengt grove fouten in het Indonesische rechtssysteem aan het licht. In de helft van de zaken worden gevangenen door middel van ernstig fysiek geweld tot een bekentenis gedwongen. De autoriteiten weigeren aantijgingen van marteling of ernstige mishandeling te onderzoeken.

Juridisch falen

Daarnaast wordt gedetineerden structureel de toegang tot een advocaat ontzegd. Ook zijn er ernstige twijfels over de kwaliteit van juridische hulp die verdachten van drugsdelicten krijgen toegewezen. In een zaak werd de verdachte geadviseerd op alle vragen van de openbaar aanklager ‘ja’ te antwoorden. In een andere zaak werd de verdachte ter dood veroordeeld op verzoek van zijn eigen advocaat.

In geen van de twaalf zaken uit het rapport werden gevangenen direct voor een rechter geleid na de arrestatie, zoals volgens internationale normen vereist is. De meesten moesten meerdere maanden wachten voordat ze een rechter zagen.

Buitenlandse gevangenen

In het onderzoek kwam naar voren dat buitenlandse gevangenen vaak geen tolk krijgen tijdens en voorafgaand aan de rechtszaak en dat zij documenten moeten ondertekenen die ze niet begrijpen. Ook mogen ze vaak geen gebruikmaken van de diensten van consulaten en ambassades.

Amnesty roept de autoriteiten op:

  • Onmiddellijk een onafhankelijk orgaan op te richten dat alle zaken van mensen met een terdoodveroordeling beoordeelt, met als doel om doodvonnissen om te zetten in gevangenisstraffen.
  • Het strafrecht te hervormen, zodat het wetboek van strafrecht in lijn is met internationale normen en dat het recht op een eerlijk proces wordt gerespecteerd.

Lees het Amnesty-rapport Flawed Justice op amnesty.org: Unfair Trials and the Death Penalty in Indonesia

hier niet op duwen