Afbeelding
Raif Badawi: iedere stokslag druist in tegen internationaal recht
Persbericht

Raif Badawi: iedere stokslag druist in tegen internationaal recht

11 juni 2015

De straf tegen de Saoedische blogger Raif Badawi werd afgelopen weekend door het Saoedische Hooggerechtshof gehandhaafd. Badawi werd tot 10 jaar cel, 1000 stokslagen en een hoge geldboete veroordeeld vanwege blogs die hij schreef. Er is geen beroep mogelijk tegen deze uitspraak.

In januari kreeg hij zijn eerste serie van 50 stokslagen. Nu het Hooggerechtshof zich heeft uitgesproken over zijn straf, bestaat de kans dat Badawi vrijdag een volgende serie stokslagen krijgt. Deze worden na het vrijdaggebed op een plein bij een moskee in de stad Jeddah uitgevoerd. De stokslagen zijn een aanslag op de vrijheid van meningsuiting en druisen in tegen de internationale mensenrechtenverplichtingen van Saoedi-Arabië.

Luid protest wereldwijd

Miljoenen Amnesty-aanhangers, activisten, journalisten en politieke leiders hebben zich luid en duidelijk uitgesproken over deze zaak: Badawi is een gewetensgevangene die onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet worden vrijgelaten. Door het handhaven van zijn straf heeft het Saoedische Hooggereechtshof duidelijk laten zien dat de autoriteiten niet uit zijn op gerechtigheid, maar dat ze Badawi als voorbeeld willen stellen en de vrijheid van meningsuiting aan banden willen leggen.

Ramadan begint

De ramadan – die de volgende week donderdag begint – is in Saoedi-Arabië vaak een moment om gevangenen vrij te laten. Amnesty roept de nieuwe Saoedische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud op om deze gelegenheid aan te grijpen en Raif Badawi vrij te laten en hem met zijn gezin te herenigen.

Lees meer in het Engelse persbericht.

Lees ook

Meer nieuws