Afbeelding
Public statement: ngo's eisen vrijlating  Ahmed Samir Santawy
Persbericht

Public statement: ngo's eisen vrijlating Ahmed Samir Santawy

14 april 2021

Amnesty eist samen met 73 andere organisaties de onmiddellijke vrijlating van Ahmed Samir Santawy

Vandaag publiceert Amnesty International samen met 73 andere organisaties een public statement waarin de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating wordt gevraagd van Ahmed Samir Santawy.

Ahmed Samir – student aan de Central European University in Wenen en partner van Souheila Yildiz uit Gent – zit nu al meer dan twee maanden in de cel in Egypte in het kader van een onderzoek naar zogenaamde ‘aan terrorisme gerelateerde zaken’.

“Ahmed Samir wordt arbitrair vastgehouden in Egypte”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, “Hij is gearresteerd omwille van zijn academisch werk dat focust op vrouwenrechten. Hij werkt onder meer aan een thesis over seksuele en reproductieve rechten van vrouwen in Egypte.

Toen Ahmed begin dit jaar op bezoek was bij zijn familie in Egypte, werd hij op 1 februari 2021 gearresteerd. Hij was gedurende 5 dagen het slachtoffer van gedwongen verdwijning en zegt tijdens ondervragingen geblinddoekt, geslagen en geschopt te zijn. Hij zit vandaag nog steeds vast op basis van valse aanklachten, waaronder ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ en ‘het verspreiden van fake news’.

Deze aanklachten worden in Egypte al te vaak gebruikt als dekmantel voor onversneden repressie. Honderden journalisten, advocaten, activisten, politici en academici zijn de voorbije jaren opgepakt onder het mom van beschuldigingen van ‘terrorisme’. Ze worden gefolterd, mishandeld en zitten vaak lange tijd in voorarrest terwijl het zogenaamde onderzoek loopt.

Het voeren van academisch onderzoek kan en mag geen reden tot arrestatie zijn. We vragen dan ook samen met tientallen andere organisaties, waaronder Human Rights Watch en Scholars at Risk, dat Ahmed Samir direct wordt vrijgelaten zodat hij terug naar huis kan, herenigd wordt met zijn partner en familie, en zijn studies en leven kan verderzetten.”, zegt Wies De Graeve.

Eis mee de vrijlating van Ahmed Samir

Achtergrond

Ahmed is de verloofde van de Gentse Souheila Yildiz. Souheila leefde in Cairo, studeerde er aan de Ain Shams Universiteit en behaalde daarna haar master aan de UGent. Ze wil ook graag een doctoraat starten aan de VUB, maar die plannen staan nu on hold, net zoals haar leven met Ahmed. Een leven dat ze na zijn studies deze zomer samen wilden uitbouwen in België.

Lees ook

Meer nieuws