Afbeelding
Prominente Chinese mensenrechtenadvocaat Zhang Kai vrij
Goed nieuws

Prominente Chinese mensenrechtenadvocaat Zhang Kai vrij

30 maart 2016

De prominente Chinese mensenrechtenadvocaat Zhang Kai is op 23 maart vrijgelaten. De advocaat verleende in 2013 juridische steun aan kerken die weerstand boden aan het verwijderen van kruizen door de autoriteiten. Waarom hij opeens is vrijgelaten, is onduidelijk.

Zhang Kai stuurde op 23 maart berichten via WeChat en Weibo dat hij ‘veilig thuis is aangekomen in zijn dorp in Binnen-Mongolië’. Hij bedankte zijn vrienden die hem en zijn familie tijdens zijn detentie steunden.

Op 25 augustus 2015 werden Zhang Kai en zijn twee assistenten opgepakt door de politie bij een kerk in Wenzhou, in het zuidoosten van China. Zhang Kai had enkele kerken bijgestaan toen de Chinese autoriteiten eind 2013 begonnen met het verwoesten van kerken en het verwijderen van kruizen. Volgens activisten werden binnen enkele maanden meer dan 1500 kruizen en een aantal kerken verwoest.

Aanvankelijk werd Zhang Kai vastgehouden in een niet-officieel detentiecentrum. Daar zaten ook zijn assistenten tot hun vrijlating op 11 december. Hij mocht geen contact hebben met zijn advocaat of bezoek krijgen van familie. Op 25 februari werd zijn 'bekentenis' uitgezonden op de Chinese staatstelevisie. Hij bekende, mogelijk onder dwang, dat hij ‘nationale wetten heeft overtreden, sociale orde heeft verstoord en de nationale veiligheid in gevaar heeft gebracht’. Een dag later werd hij overgebracht naar een officiële gevangenis.

Zhang Kai is een van de meer dan tweehonderd advocaten en activisten die het doelwit zijn geworden van grootschalige nationale politieacties die in juli 2015 in China begonnen.

Lees ook

Meer nieuws