Poolse activiste gearresteerd na terugkeer uit België

Poolse activiste gearresteerd na terugkeer uit België

Persbericht

Mensenrechtenactiviste Elżbieta Podlesna werd verschillende uren vastgehouden door de Poolse autoriteiten omdat ze ervan verdacht wordt religieuze overtuigingen beledigd te hebben. De vrouw kwam net terug van een bezoek aan België en Nederland waar ze op uitnodiging van Amnesty International kwam getuigen over de toenemende druk op de rechtstaat in Polen.


“We zijn extreem bezorgd over de arrestatie en huiszoeking bij Elżbieta Podlesna op basis van valse aanklachten. Ze wordt verdacht van “belediging van religieuze overtuigingen” nadat de politie bij de inval in haar huis posters vond van de Maagd Maria met een regenboogaureool. De posters hingen eind april in de straten van de stad Plock.”

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen

“Er is geen bewijs dat Elżbieta een misdaad gepleegd heeft. Wij geloven dat haar activisme de enige reden is voor de arrestatie. Amnesty International vraagt aan de Poolse autoriteiten om vreedzame demonstranten en activisten niet langer lastig te vallen of te vervolgen. Iedereen in Polen moet vrij zijn mening kunnen uiten.”

ACHTERGOND

Op 6 mei om 6u00 nam de Poolse politie tijdens een huiszoeking de laptop, mobiele telefoon en geheugenkaarten van Elżbieta Podlesna in beslag. Elżbieta laat aan Amnesty ook weten dat de politie haar in de gaten houdt en dat de politie camerabeelden heeft opgevraagd van het gebouw waar ze woont.

Elżbieta Podlesna trok in november 2017 samen met dertien andere vrouwen naar de jaarlijkse onafhankelijkheidsmars in het centrum van Warschau. Tienduizenden mensen namen deel aan deze manifestatie en velen van hen droegen fascistische symbolen mee en scandeerden racistische slogans. Op het ogenblik dat de 14 dames hun spandoek met de slogan ‘stop fascisme’ ontrolden, werden ze meteen beschimpt en fysiek aangevallen. Eén vrouw verloor daardoor het bewustzijn. Ook Elzbieta werd hardhandig aangepakt met nekproblemen tot gevolg.

De 14 activistes dienden klacht in tegen het geweld maar de openbare aanklager weigerde aanvankelijk een onderzoek te voeren. Pas begin dit jaar besliste een rechter dat er een onderzoek moet gestart worden. Bovendien werden ook de vrouwen zelf vervolgd omdat ze “een wettige demonstratie gehinderd hadden”. Negen van hen werden veroordeeld tot geldboetes. De dames proberen deze uitspraak nu in beroep ongedaan te maken. Volgende hoorzitting vindt plaats in juni.

Amnesty International voert wereldwijd actie voor deze Poolse activistes.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 BrusselIngang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
onthaal@amnesty-international.be
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243