Afbeelding
Politieke partijen zijn voor registratie van politiecontroles
Actueel

Politieke partijen zijn voor registratie van politiecontroles

03 april 2019

De partijen CD&V, Groen, N-VA, Open VLD, PVDA en sp.a zijn vóór de registratie van politiecontroles op straat. Dat zeiden hun politici op een druk bijgewoonde debatavond over etnisch profileren op 28 maart in de Roma in Antwerpen. Amnesty International verwelkomt dit positieve signaal in de strijd tegen etnisch profileren. De partijen volgen daarmee een belangrijke aanbeveling van onze organisatie.

Een jaar geleden publiceerde Amnesty International Vlaanderen zijn rapport over etnisch profileren in België. Daarin belichtten we de problemen van etnische profilering door de politie voor etnische minderheden, maar ook de bezorgdheid bij de politiemensen zelf over deze discriminerende praktijk. Sindsdien groeit de aandacht voor het probleem gestaag en klimt het steeds hoger op de politieke agenda. Een bewijs is de aanwezigheid van een handvol politieke kopstukken op een recent debat over etnisch profileren.

Het belang van registratie

Een groot obstakel vandaag is dat etnisch profileren in België amper te detecteren is en daarom moeilijk kan worden aangepakt. Een belangrijke reden is het gebrek aan objectieve data over identiteitscontroles. Op dit moment weet niemand hoeveel controles de politie uitvoert. Er bestaat geen enkele informatie over wie de politie op straat controleert, waarom, wie de controle uitvoert en met welk resultaat.

Toen hen op het debat de stelling werd voorgelegd, spraken kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD, PVDA en sp.a zich daarom uit vóór de registratie van politiecontroles. “Meten is weten”, klonk het meermaals. Als mensenrechtenorganisatie verwelkomt Amnesty International het signaal van de partijen om etnische profilering beter te willen detecteren en stappen te willen ondernemen tegen discriminatie bij politiecontroles.

Herbekijk hieronder het debat.

Amnesty onderstreept dat registratie een belangrijke stap is in de aanpak van etnische profilering. Dat bevestigt de politiezone van de Spaanse stad Fuenlabrada waar de registratie van politiecontroles intussen ingeburgerd is, samen met een aantal begeleidende maatregelen. Bij de opstart van hun registratiesysteem bleek dat de politie mensen van etnische minderheden veel vaker controleerde dan anderen. Na enkele maanden van geregistreerde controles verminderde dat drastisch, omdat bleek dat de controles niet op objectieve redenen gebaseerd waren. Uiteindelijk halveerde het aantal controles ongeveer, terwijl de pakkans van echte daders drie keer groter werd. Door te stoppen met etnisch profileren, stopt de politie dus niet enkel met discrimineren, maar verhoogt ze ook haar effectiviteit.

Opvolging van verkiezingsbeloftes

Op de debatavond in de Roma namen de aanwezige partijen ook een standpunt in over andere mogelijke maatregelen tegen etnisch profileren, zoals een verankering in de wet, een verduidelijking van de term “redelijke gronden” voor een controle en een versterking van de politieopleiding.

Alle beloftes van de partijen om komaf te maken met etnische profilering zal Amnesty International ook na de verkiezingen van dichtbij opvolgen.

Foto's © Assia Missaoui en Stream Media

Afbeelding

Lees ook

Meer nieuws