Politie Myanmar zette machinegeweren in tegen demonstranten

Politie Myanmar zette machinegeweren in tegen demonstranten

Persbericht

De politie ontkent dodelijke wapens in te zetten tegen de demonstranten, maar onderzoek van Amnesty International spreekt dat tegen. Op geverifieerde beelden is een agent te zien met een in Myanmar gemaakte variant op het Uzi-geweer.

De media-afdeling van het leger van Myanmar heeft verklaard dat de veiligheidstroepen alleen niet-dodelijke wapens bij zich dragen. Uit beelden blijkt dit echter niet het geval te zijn: op foto’s is een agent te zien die een in Myanmar nagemaakt Uzi-geweer van het type BA-94 of BA-93 draagt. De geverifieerde coördinaten van het beeldmateriaal bevestigen de locatie van deze agent. Dit was aan of dichtbij de overkant van de weg waar de vrouw werd neergeschoten.

Een 19-jarige vrouw werd in het hoofd geschoten tijdens een vreedzaam protest tegen de staatsgreep in Myanmar. Op sociale media is een video gedeeld van de aanval op de jonge vrouw die op 9 februari plaatsvond in de hoofdstad Nay Pyi Taw. Onderzoekers van Amnesty’s Crisis Evidence-team analyseerden de videobeelden. Volgens berichten in de media heeft het slachtoffer aanzienlijke hersenschade opgelopen en heeft ze slechts een kleine overlevingskans.

Op de verontrustende beelden is het precieze moment te zien waarop de jonge vrouw, die op sociale media wordt genoemd als de 19-jarige Mya Thwe Thwe Khaing, in haar hoofd wordt geraakt als ze zich wegdraait van de veiligheidstroepen. Ze schuilde voor een waterkanon, samen met andere demonstranten achter een bushokje, toen ze werd beschoten.

‘De ernstige verwondingen die deze jonge vrouw opliep, zijn veroorzaakt door de politie van Myanmar die gericht met scherp schoot op vreedzame demonstranten’, zegt Sam Dubberley van het Crisis Evidence Lab van Amnesty International.  

‘De beelden op sociale media waarvan we de juistheid hebben vastgesteld, laten zien dat de politie demonstranten roekeloos tot doelwit maakt, zonder enig respect voor hun veiligheid en leven. Het gebruik van dit verwerpelijke geweld tegen demonstranten is onwettig en moet onafhankelijk, diepgaand en onmiddellijk worden onderzocht.’

De veiligheidstroepen van Myanmar moeten onmiddellijk stoppen met de inzet van dit onnodige en buitensporige geweld. De demonstraties in Myanmar houden aan, en het is van levensbelang dat het recht op vrije meningsuiting wordt gerespecteerd.

Achtergrond

Sinds het begin van deze week zijn tienduizenden mensen in Myanmar de straat op gegaan uit vreedzaam protest tegen de staatsgreep van 1 februari. Onder meer in Nay Pyi Taw en Yangon en Mandalay – de twee grootste steden van het land – demonstreerden mensen. De autoriteiten grepen in met kogels, rubberen kogels, traangas en waterkanonnen.

Amnesty International’s Crisis Evidence Lab heeft foto’s en video’s onderzocht van de protesten in Nay Pyi Taw op 9 februari, die op sociale media zijn gedeeld. Nadat de jonge vrouw wordt geraakt, worden meer geweerschoten gehoord in de video. Ook kan vuur worden gezien dat uit de geweren van de agenten komt. De locatie van de beschieting werd geïdentificeerd als Taungnyo Road, ten zuidoosten van de Thabyegone rotonde in Nay Pyi Taw (coördinaten: 19.746822, 96.117287).

Op andere posts op sociale media is de impact te zien die de kogel had op de helm die de jonge vrouw droeg. Daarnaast zijn er ook hersenscans die haar ernstige verwondingen tonen.

Veiligheidsdiensten die optreden bij demonstraties moeten altijd de mensenrechten respecteren van de organisatoren en de deelnemers.  Ze moeten er ook voor zorgen dat journalisten, mensen die de demonstraties waarnemen en omstanders veilig zijn. Het is zeer zorgwekkend dat de veiligheidsdiensten van Myanmar zich hier niet aan houden.

Op 11 februari houdt de VN-Mensenrechtenraad een speciale zitting over de situatie in Myanmar. Uit de VN-principes voor wapengebruik door autoriteiten (UN Basic Principles on the Use of Force and Firearms by Law Enforcement Officials) blijkt dat het inzetten van geweld slechts als laatste redmiddel is toegestaan. Autoriteiten mogen pas geweld inzetten wanneer er een ernstige dreiging is die kan leiden tot dood of verwonding. Het is nooit toegestaan om willekeurig in een menigte te schieten.

hier niet op duwen