Politie Hongkong mishandelt en foltert demonstranten 

Politie Hongkong mishandelt en foltert demonstranten 

Persbericht

De politie van Hongkong gebruikt buitensporig geweld tegen demonstranten, niet alleen tijdens protesten, maar ook bij hun arrestatie en opsluiting. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar deze mensenrechtenschendingen. Dit zijn de conclusies uit een nieuw onderzoek van Amnesty International dat vandaag wordt gepubliceerd. 

 

Nicholas Bequeling, Amnesty’s directeur Oost-Azië: ‘De hele wereld heeft kunnen zien hoe hardhandig de politie in Hongkong optreedt tegen demonstranten. Veel minder bekend is het politiegeweld dat aan het zicht onttrokken is. Het gevonden bewijs laat er geen twijfel over bestaan: uit wraak pakten veiligheidstroepen demonstranten willekeurig op, sloten ze op en gebruikten geweld tegen hen. Sommigen werden zelfs gefolterd’.

Geweld tijdens arrestatie 

Amnesty ziet een helder patroon van politie- en veiligheidsmensen die buitensporig geweld inzetten bij het vaak willekeurig arresteren van demonstranten. De antioproerpolitie en de Speciale Tactische Eenheid, ook wel bekend als de ‘roofvogels’, zijn verantwoordelijk voor het zwaarste geweld. Bijna elke geïnterviewde persoon gaf aan met de vuist of wapenstok geslagen te zijn, ook als ze zich niet hadden verzet. In meer dan 85 procent van de (21) gevallen die Amnesty onderzocht, moesten mensen in het ziekenhuis worden opgenomen omdat ze in elkaar waren geslagen. 

Geweld tijdens gevangenschap 

In meerdere gevallen ging het geweld ook in gevangenschap door. Demonstranten die vastzaten gaven aan dat de politie hen sloeg en op andere manieren mishandelde, of zelfs folterde. Een man die in een politiebureau opgesloten was na een demonstratie vertelde dat politieagenten hem zwaar mishandelden. Ze dreigden zijn handen te breken als hij zichzelf zou beschermen: ‘Ik voelde dat mijn benen met iets heel hards werden geraakt. Een politieagent draaide me om en plaatste zijn knieën op mijn borst. Ik voelde de pijn in mijn botten en kon niet ademen. Ik probeerde te schreeuwen, maar ik kon niet ademen en niet spreken.’ 

Wraak

Uit getuigenverklaringen blijkt dat politie- en veiligheidsmensen wraak namen voor de acties van demonstranten. Een man verklaarde dat hij politieagenten 20 seconden met een laserpen in de ogen zag schijnen van een jongen die in dezelfde ruimte was. De jongen had klaarblijkelijk eerder met een laserpen op het politiebureau geschenen. Volgens de man zeiden ze: “Als je het zo leuk vindt om de pen op ons te richten, waarom richt je die dan niet op jezelf?’

Amnesty’s oproep

Het is overduidelijk dat de politie- en veiligheidstroepen in Hongkong buitensporig geweld hebben gebruikt tegen demonstranten, zowel voor, tijdens, als na arrestaties. Dit is een schending van internationale mensenrechten. Er moet een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek komen dat leidt tot vervolging, gerechtigheid en schadevergoeding. 

 

MASSALE DEMONSTRATIES TEGEN NIEUWE UITLEVERINGSWET
hier niet op duwen