Peru stap dichter bij legalisering abortus

Peru stap dichter bij legalisering abortus

Goed nieuws

Het Peruviaans congres blijft bij haar voorstel om abortus bij een zwangerschap als gevolg van verkrachting of incest niet langer strafbaar te maken.

Momenteel is een commissie in het Peruviaans Congres belast met de herziening van de strafwet. Op 20 oktober stemde ze voor het behoud van het voorstel om abortus in geval van verkrachting of incest uit de strafwet te halen. Dit voorstel moet nu nog verder besproken worden in het ganse Congres.

"We hopen dat het voorstel nu snel omgezet wordt naar de realiteit zodat vrouwen en meisjes in Peru niet langer blootgesteld worden aan het lijden waartoe de wetgeving hen op dit moment verplicht," zegt Guadalupe Marengo, assistent directeur van Amnesty International's Americas programma.

Amnesty International meent dat de Peruviaanse overheid ervoor moet zorgen dat er geen beperkingen zijn op de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen. Om onveilige abortussen en andere schendingen van vrouwenrechten te vermijden, is het nodig dat alle wetten die een vrouw bestraffen met gevangenisstraf of een andere straf omdat ze een abortus wenst, ingetrokken worden.

"De rechten van een vrouw of meisje zijn al geschonden wanneer ze verkracht werd of het slachtoffer werd van incest. Moeten die rechten dan nog verder aangetast worden, wanneer ze daarna een abortus wenst?", aldus Guadalupe Marengo.

Verwante berichten en acties: 
hier niet op duwen