Afbeelding
Pegasus Project: Franse president Macron en andere wereldleiders mogelijk doelwit van NSO-spyware
Actueel

Pegasus Project: Franse president Macron en andere wereldleiders mogelijk doelwit van NSO-spyware

22 juli 2021

Het Pegasus Project onthulde nieuw bewijs dat klanten van spywarebedrijf NSO Group belangstelling hadden voor de telefoonnummers van veertien staatshoofden, onder wie de Franse president Emmanuel Macron, Imran Khan van Pakistan en de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa, evenals honderden overheidsfunctionarissen.

Amnesty secretaris-generaal Agnès Callamard zegt hierover: ‘De onthulling dat de telefoons van ten minste veertien staatshoofden mogelijk zijn gehackt met Pegasus-spyware van NSO Group, zou de wereldleiders koude rillingen moeten bezorgen. We weten allang dat activisten en journalisten het doelwit zijn van deze heimelijke telefoonhacks, maar het is duidelijk dat zelfs belangrijke machthebbers niet kunnen ontsnappen aan de sinistere verspreiding van NSO's spyware.’

Telefoons prinsessen VAE mogelijk ook gehackt

De prinsessen Latifa bint Mohammed Al Maktoum en Haya bint Hussein uit de Verenigde Arabische Emiraten zouden ook potentiële doelwitten zijn geweest van klanten van spywarebedrijf NSO Group. Hun telefoonnummers stonden op een lijst van 50.000 gelekte nummers van potentiële surveillancedoelen.

Prinses Latifa verdween in 2018 tijdens een poging om haar land te ontvluchten. Na die vluchtpoging zou ze zijn opgesloten. In juni gaf de prinses via haar advocaten aan dat ze vrij zou zijn om te reizen. Niet lang daarvoor slaakte ze nog een noodkreet dat ze in een paleis gegijzeld werd gehouden en vreesde voor haar leven. ‘De Pegasus-spyware van de NSO Group heeft mogelijk geholpen om prinses Latifa van haar vrijheid te beroven. Het gaf haar ontvoerders mogelijk de middelen die ze nodig hadden om haar telefoon te hacken en haar op te sporen’, zegt Rasha Abdul Rahim, directeur van Amnesty Tech. ‘Het kan ook zijn gebruikt om prinses Haya en veel van haar medewerkers aan te vallen, nadat ze haar steun uitsprak voor prinses Latifa. Dit bewijst eens te meer dat Pegasus de favoriete spyware is van mensenrechtenschenders.’

AMNESTY’S OPROEP

Vanwege de overstelpende bewijslast kan de NSO Group niet volhouden dat haar producten alleen worden ingezet tegen criminelen. Het bedrijf moet onmiddellijk stoppen met de verkoop van zijn apparatuur aan landen waarvan bekend is dat ze mensenrechtenverdedigers en journalisten illegaal bespioneren. De surveillance-sector gaat haar boekje ver te buiten. Staten moeten onmiddellijk een wereldwijd moratorium instellen op de export, verkoop en het gebruik van surveillance-apparatuur totdat er een regelgevingskader is opgezet dat voldoet aan mensenrechten.

Lees ook

Meer nieuws