Panama : homoseksualiteit niet langer verboden

Panama : homoseksualiteit niet langer verboden

Goed nieuws

Op 29 juli hebben de Panamaneese president Espino en minister van gezondheid Rosario E. Turner een officieel besluit getekend waarmee een wet uit 1949 die seks tussen mannen strafbaar stelt, wordt afgeschaft. De legalisatie kwam na protesten van homorechtenorganisatie New Men and Women of Panama.

Het verbod op seks tussen mannen werd beschouwd als onverenigbaar met internationale mensenrechtenverdragen die door Panama zijn ondertekend en met de Panamese grondwet. De wet was ook in strijd met het beleid van het Ministerie van Gezondheid. Dat bepaalt dat in de uitvoering van het programma op het gebied van seksueel overdraagbare aandoeningen respect voor ieders seksuele voorkeur nodig is, zonder enige vorm van onderscheid.

Amnesty International stelt dat homoseksualiteit momenteel in 11 landen in Centraal Amerika, Zuid Amerika en de Cariben illegaal is. Dit zijn: Antigua en Barbuda, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, en Trinidad en Tobago.