Palestijnse chirurg Khaled Al Serr is vrij
Op 30 september 2024 werd de Palestijnse chirurg Khaled Al Serr vrijgelaten door de Israëlische autoriteiten. Hij zat zes maanden vast zonder aanklacht of proces. Al Serr werd op 25 maart 2024 samen met ander medisch personeelslid willekeurig opgepakt door het Israëlische leger. De aanhouding vond plaats toen het leger het ziekenhuis in Gaza binnenviel waar Al Serr werkte.
In maart 2024 beval het Israëlische leger dat het Nasser ziekenhuis in Khan Younis, in het zuiden van de bezette Gazastrook, geëvacueerd moest worden. Maar de 32-jarige chirurg Khaled Al Serr en veel van zijn collega’s bleven. Zij zorgden voor de zieken en gewonden die niet weg konden. Op 25 maart viel het Israëlische leger het ziekenhuis binnen. Al Serr en zijn collega’s werden opgepakt.
gedwongen verdwijning
Meer dan drie maanden lang bleef Al Serrs verblijfplaats onbekend. De Israëlische autoriteiten hielden hem al die tijd vast onder omstandigheden die neerkomen op gedwongen verdwijning. Hij had geen contact met de buitenwereld. Op 4 juli 2024 maakte het Israëlische leger zijn verblijfplaats bekend na een opsporingsverzoek van de mensenrechtenorganisatie Hamoked. Op 23 juli 2024 kreeg hij het eerste en enige bezoek van zijn advocaat, die aangesteld was door Physicians for Human Rights Israël.
Na zijn arrestatie werden Khaled Al Serr en andere gedetineerden vijf dagen vastgehouden in een huis in Gaza. Hij zegt daar te zijn gefolterd. Daarna werd hij overgebracht naar het militaire detentiekamp Sde Teiman, waar hij slechts één keer werd ondervraagd. Half juni werd hij overgebracht naar de militaire gevangenis van Ofer op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij werd daar vastgehouden zonder aanklacht of proces onder de onrechtmatige wet op onwettige strijders.
Foltering en vernedering
Khaled Al Serr vertelde zijn advocaat dat hij vanaf de eerste dag van zijn detentie werd onderworpen aan verschillende vormen van foltering en vernedering. Als gevolg daarvan liep hij verwondingen op aan zijn borst en ribben. Hij lijdt aan constante buikpijn en misselijkheid. Herhaaldelijk vroeg hij om medische behandeling, maar het Israëlische leger en de Israëlische gevangenisdienst weigerden die. Al Serr meldde niet alleen zelf te zijn gefolterd, maar ook getuige te zijn geweest van folteringen, waaronder seksueel geweld, tegen andere gedetineerden.
‘Ik wist dat ik niet alleen was’
Op 30 september werd Khaled Al Serr vrijgelaten uit de militaire gevangenis van Ofer en teruggestuurd naar de bezette Gazastrook. In een telefoongesprek met Amnesty International na zijn vrijlating zei hij: ‘Meer dan zes maanden lang was ik bijna volledig van de buitenwereld afgesloten, op één bezoek van de advocaat in juli na. Ik maakte me zorgen om mijn familie in Gaza, ik maakte me zorgen om mijn collega’s, maar ik wist ook dat ik niet alleen was.’ Hij voegde hieraan toe: ‘Terwijl ik werd ondervraagd door de Shabak (Israëlische veiligheidsdienst, red.), hoorde ik dat er een campagne was die opriep tot mijn vrijlating. Het gaf me troost en kracht toen ik dat zo hard nodig had.’
Al Serr benadrukte hoe belangrijk het is actie te blijven voeren voor gedetineerden, vooral voor medisch personeel en gezondheidswerkers die willekeurig worden vastgehouden en gefolterd in Israëlische gevangenissen. ‘Hoe opgelucht ik ook ben dat ik weer met mijn familie ben verenigd, ik voel me ook schuldig over al die gevangenen, waaronder gezondheidswerkers, die ik heb achtergelaten. Zij worden gefolterd, krijgen geen medische hulp en weten niets over hun familie.’
Amnesty International bedankt iedereen die in actie kwam voor Khaled Al Serrs vrijlating.