Afbeelding
Pakistan: besluit om Afghaanse vluchtelingen gedwongen terug te sturen moet onmiddellijk worden ingetrokken
Actueel

Pakistan: besluit om Afghaanse vluchtelingen gedwongen terug te sturen moet onmiddellijk worden ingetrokken

01 november 2023

Op 1 november 2023 verloopt de deadline in Pakistan om ongeregistreerde Afghaanse vluchtelingen gedwongen te gaan uitzetten. Amnesty International roept de Pakistaanse autoriteiten op dit besluit onmiddellijk in te trekken.

Dat zegt Deprose Muchena van Amnesty International. 'Pakistan moet zich houden aan zijn internationale verplichtingen, zoals het non-refoulement principe.' Dat betekent dat vluchtelingen niet naar hun land van herkomst mogen worden teruggestuurd wanneer zij een reëel risico lopen om onderworpen te worden aan ernstige mensenrechtenschendingen. 'Pakistan moet ook stoppen met het aanpakken en intimideren van Afghaanse vluchtelingen in het land.'

Amnesty International roept de internationale gemeenschap daarnaast op om Pakistan financieel te steunen om Afghaanse vluchtelingen op te vangen, en om de verantwoordelijkheid te delen voor het beschermen van mensen die voor vervolging in Afghanistan op de vlucht slaan.

Meer dan 1,4 miljoen vluchtelingen lopen het risico het land waar ze hun toevlucht hebben gezocht te moeten verlaten. Pakistan heeft nog tijd om snel te handelen en zo een crisis te voorkomen waarbij hele families dakloos raken, geen toegang hebben tot levensonderhoud en basisdiensten, en gescheiden worden in aanloop naar de koude wintermaanden.

‘Dit zou vooral vrouwen en meisjes in ernstig gevaar brengen’, zegt Deprose Muchena. ‘Zij zouden worden blootgesteld aan vervolging en andere ernstige mensenrechtenschendingen slechts vanwege hun geslacht en gender. Voor een overgrote meerderheid van hen is het leven en studeren in Pakistan de enige kans om een opleiding te volgen. Ook zouden veel andere Afghaanse vluchtelingen zoals journalisten, mensenrechtenverdedigers, vrouwelijke demonstranten, kunstenaars, en voormalige overheidsmedewerkers en veiligheidspersoneel groot risico lopen op vervolging en onderdrukking door de taliban als ze naar Afghanistan zouden worden uitgezet.’

‘De levens van Afghaanse vluchtelingen staan op het spel omdat de Pakistaanse overheid en de internationale gemeenschap er niet in slagen de verantwoordelijkheid te nemen voor hun bescherming. Dit is simpelweg onacceptabel.’

Achtergrond

Amnesty International documenteerde eerder al de intimidaties van Afghaanse vluchtelingen in Pakistan.

De afgelopen 12 maanden heeft Amnesty ook contact opgenomen met de Pakistaanse overheid om zorgen te uiten over de vertragingen in de registratie, en de intimidatie en discriminatie die Afghaanse vluchtelingen ervaren in Pakistan.

Eind oktober schreef Amnesty International een open brief aan de Eerste Minister van Pakistan om hem aan te sporen het besluit om Afghaanse vluchtelingen gedwongen te gaan uitzetten naar Afghanistan in te trekken.

Lees ook

Meer nieuws