Overweldigende meerderheid VN stemt voor internationaal wapenhandelverdrag

Overweldigende meerderheid VN stemt voor internationaal wapenhandelverdrag

Uit de beweging

Maar liefst 139 landen stemden op 26 oktober 2006 voor de VN-resolutie die de weg vrijmaakt voor onderhandelingen over een internationaal wapenhandelverdrag. Dergelijk verdrag moet vermijden dat internationale wapentransfers armoede, geweld en ernstige mensenrechtenschendingen aanwakkeren.

Maandag 16 oktober 2006 bleek bij de lancering van een nieuw rapport van de Control Arms Campaign dat er kogels van Griekse, Chinese, Russische en Amerikaanse makelij in conflictgebieden in de Democratische Republiek Congo terug te vinden zijn. De uitvoer van wapens naar conflictgebieden is echter opgeschort door een VN wapenembargo. 

Het was de eerste keer dat regeringen in de Algemene Vergadering van de VN stemmen over een Arms Trade Treaty. De steun was ontzettend groot: 139 landen stemden voor, alleen de Verenigde Staten stemde tegen. Er was vooral sterke steun vanuit Afrika, Latijns-Amerika en Europa. 116 regeringen en 15 laureaten van de Nobelprijs voor de vrede pleitten voor een internationaal wapenhandelverdrag. Drie jaar intensief wereldwijd campagne voeren heeft duidelijk vruchten af geworpen !

Vanaf begin 2007 is er begonnen aan het verdrag. Ban Ki-Moon, de nieuwe secretaris-generaal van de VN, brengt de visies van alle lidstaten in kaart om zo een basis voor het verdrag vast te leggen. De resultaten van dit onderzoek worden eind 2007 aan de Algemene Vergadering voorgelegd. In 2008 zal een groep van experts worden samengesteld, die de vereiste inhoud van een internationaal wapenhandelverdrag meer gedetailleerd zal bekijken.