Afbeelding
Oud-president Peru veroordeeld
Uit de beweging

Oud-president Peru veroordeeld

09 april 2009

Alberto Fujimori, ex-president van Peru, is veroordeeld tot 25 jaar cel voor schendingen van de mensenrechten. Het vonnis is een belangrijke mijlpaal in het wereldwijde gevecht tegen straffeloosheid.

De 70-jarige Fujimori is schuldig bevonden aan twee reeksen moorden door een militair team. In 1991 werden bij een aanval tijdens een barbecue-feest 15 mensen gedood. Het jaar daarop verdwenen 9 studenten en een professor van de La Cantuta universiteit. Fujimori is ook verantwoordelijk bevonden voor ontvoering van een zakenman en een journalist in 1992.

"Gerechtigheid heeft geschied in Peru", zegt Amnesty International adviseur Javier Zuniga. Hij volgde het proces in Lima. "Dit is een historische dag. Niet elke dag wordt een ex-staatshoofd veroordeeld voor mensenrechtenschendingen zoals foltering, ontvoering en verdwijning. We hopen dat dit de eerste van vele rechtszaken mag zijn zowel in Latijns Amerika als in de rest van de wereld."

De drie voorzittende rechters veroordeelden Fujimori unaniem. Volgens het vonnis is Fujimori alleen verantwoordelijk in de drie zaken omdat hij het militaire bevel had over diegene die de moorden pleegden.

Het Hooggerechtshof van Peru onderzocht de rol van de voormalige president in de zaken van Barrios Altos (waar 15 mannen, vrouwen en kinderen zijn geëxecuteerd), La Cunta (waar 10 mensen ontvoerd en later vermoord werden) en de SIE kelders (waar de 2 ontvoerde slachtoffers gevangen zaten).

"Nu is het belangrijk dat al diegene die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen in Peru, ook die begaan door de regering van Alberto Fujimori, voor het gerecht worden gebracht", zegt Javier Zuniga.

Lees ook

Meer nieuws