Afbeelding
Open Doek: Amnesty Award 2008 voor Under the Bombs
Persbericht

Open Doek: Amnesty Award 2008 voor Under the Bombs

24 april 2008

Op filmfestival Open Doek werd donderdagavond de Amnesty Award 2008 toegekend aan Under the Bombs, een film van Philippe Aractingi over de rake realiteit tijdens de bombardementen in Libanon.

De Amnesty-jury met Jan Temmerman (filmjournalist), Meikeminne Clinckspoor (beloftevolle regisseuse), Thomas Thys (Wereldmediatheek), Sven Speybrouck (Woestijnvis) en Stien Van Mierlo (Amnesty-activiste) bekroonde Under the Bombs met de Amnesty Award 2008. De Amnesty Award wordt tijdens filmfesival Open Doek toegekend aan de meest beklijvende mensenrechtenfilm.

Under the Bombs is het aangrijpende verhaal van een zoektocht van een radeloze vrouw (Zeina) op zoek naar haar zoontje in een verwoest Beiroet. Ze wordt daarbij geholpen door een taxi-chauffeur (Tony).

De jury was onder de indruk van de manier waarop dit aangrijpende en herkenbare verhaal de abstractie van de dagelijkse en bijna banale nieuwsbeelden van verwoestende oorlogen zeer concreet maakt. De sfeer en vertolkingen in Under the Bombs zijn even authentiek als de werkelijke trauma's van Libanon en haar bevolking.

"Deze echtheid wordt nog versterkt door de getuigenissen van andere slachtoffers die het hoofdpersonage tijdens haar tocht ontmoet. Het contrast van de radeloosheid van Zeina tegenover de hulpvaardigheid en het opportunisme van Tony zorgt voor de juiste dynamiek.

De regisseur kiest voor een gedurfd einde waardoor de impact van de film sterker wordt. Deze film verdient absoluut een plaats in de Belgische bioscopen!"

Under the Bombs is vanaf 9 juli te bekijken in de bioscoop.

Lees ook

Meer nieuws