Afbeelding
Onze beweging breidt uit
Blog

Onze beweging breidt uit

07 april 2018

Gedreven door supporters

De visie van leden en andere supporters is voor Amnesty International van vitaal belang.

Zowel nationaal als internationaal is de stem van leden doorslaggevend voor welke richting we uitgaan, welke standpunten we innemen en hoe we ons structureren.

Vorig jaar konden alle Vlaamse leden daar mee over beslissen op de algemene vergadering van 29 april. Ons aantal leden steeg vorig jaar trouwens met ruim 12.000, waardoor we 2017 afsloten met 31.890 leden. Supporters over heel Vlaanderen konden ook hun standpunten delen en hun engagement bekrachtigen op de Amnesty-dag van 20 september in de statige universiteitsbibliotheek van Leuven. 170 Amnesty-supporters debatteerden mee over polarisering en activisme en luisterden geboeid naar de getuigenissen van een jonge transgenderactivist uit Finland en een mensenrechtenverdediger uit Congo.

Internationale beweging

Met meer dan zeven miljoen supporters blijft Amnesty International wereldwijd de grootste beweging die zich inzet voor mensenrechten. In 74 landen zijn er nationale secties, die ondersteund worden door een Internationaal Secretariaat in Londen en regionale kantoren in Brussel, Dakar, Johannesburg, Nairobi, Mexico-Stad en Hongkong. In België is naast Amnesty Vlaanderen ook Amnesty International Belgique francophone actief. Sinds januari 2017 huizen de twee secties samen in een nieuw kantoor in Brussel.

De beweging in cijfers

> 110.000 mensen in Vlaanderen steunden Amnesty in 2017 als activist (online en offline), schenker of lid.

> 7 miljoen mensen vormden als Amnestysupporters de grootste mensenrechtenbeweging ter wereld.

Meer middelen voor mensenrechten

Sinds 2014 investeert Amnesty International Vlaanderen meer in fondsenwerving, zodat op termijn meer middelen vrijkomen voor mensenrechtenwerk. Zoals in 2016 konden we daar ook vorig jaar al de concrete resultaten van zien: in 2017 deden 37.846 mensen een gift. Dat zijn er 15% meer dan in 2016. Nooit eerder waren we met zoveel. Onze fondsen, die ons toelaten om onderzoek en campagnes op te zetten rond mensenrechten, stegen met 29,6%. In 2017 gaven schenkers 3,39 miljoen euro aan Amnesty Vlaanderen. Nog meer positief nieuws uit 2017: onze inkomsten uit nalatenschappen bereikten met 190.786 euro een voorlopig hoogtepunt. Dat bevestigt de trend dat steeds meer mensen Amnesty opnemen in hun testament. Samen hebben we nog nooit zo sterk gestaan om in de bres te springen voor mensenrechten. Bedankt!

Onpartijdig en onafhankelijk

85% van onze middelen wereldwijd is afkomstig van donaties van particulieren. Het zijn onze individuele donateurs die ervoor zorgen dat we ons mensenrechtenwerk kunnen doen, onafhankelijk van politieke ideologieën, economische belangen en religies.Lees ook

Meer nieuws