Afbeelding
Onbetaalde arbeidsmigranten in Qatar lijden honger
Persbericht

Onbetaalde arbeidsmigranten in Qatar lijden honger

18 december 2013

Meer dan tachtig buitenlandse bouwvakkers die werkten aan een prestigieus bouwproject in Qatar, worden al bijna een jaar niet betaald voor hun werk. Zij kampen nu met ernstige voedseltekorten en hebben onmiddellijk hulp nodig.

Vandaag, op Internationale Migrantendag, roept Amnesty International de Qatari autoriteiten op de benarde situatie van de medewerkers van Lee Trading and Contracting (LTC) aan te pakken.

Geen geld voor voedsel

De LTC-medewerkers ontvangen al bijna een jaar geen salaris meer. Ook krijgen ze niets te eten, en de financiële bijdrage om voedsel te kopen (ongeveer 50 euro per maand) is afgelopen oktober stopgezet. Eind november hebben bewoners van de hoofdstad Doha geld ingezameld om de mannen eten aan te bieden.

De situatie in het kamp is schrijnend. Sommige medewerkers slapen op een houten vloer zonder matras. Een deel van de tijdelijke accommodatie is instabiel; de vloer en het plafond van een slaapkamer staan op instorten.

Geen verandering

Half november bezocht Amnesty de arbeidsmigranten en vroeg toen al de ministeries van Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken om een einde te maken aan deze crisis. Er is sindsdien echter niets veranderd. De LTC-medewerkers vertelden ons dat ze alleen nog maar willen dat hun achterstallige salaris wordt betaald en dat ze het land mogen verlaten.

De groep bestaat uit werkers uit Nepal, Sri Lanka, Filipijnen, Nigeria, China en Bangladesh. In totaal is LTC hen bijna 300.000 euro verschuldigd. De reden waarom het bedrijf hen weigert te betalen is onduidelijk.

Een Nepalese medewerker vertelde dat zijn zus medio 2013 zelfmoord heeft gepleegd vanwege de financiële problemen in de familie. Hij was maandenlang niet in staat om geld naar huis te sturen en mocht niet terugkeren om bij de begrafenis te zijn.

Een aantal mannen gaf aan dat ze in augustus 2013 het werk stil hebben gelegd om te protesteren tegen de wanbetaling. Maar toen gedreigd werd met een gevangenisstraf, hebben ze het werk weer hervat. Een vertegenwoordiger van LTC ontkent tegenover Amnesty International dat dit is gebeurd.

Stop de uitbuiting van arbeidsmigranten in Qatar. Teken de petitie

Lees ook

Meer nieuws