Afbeelding
Oman: Vreedzaam activist vrijgelaten zonder aanklacht
Goed nieuws

Oman: Vreedzaam activist vrijgelaten zonder aanklacht

14 juli 2016

De Omaanse dichter, schrijver, filmcriticus en mensenrechtenverdediger Abdullah Habib werd op 4 mei zonder aanklacht vrijgelaten.

Diezelfde avond postte hij zijn status op zijn Facebook-pagina waarin hij melding maakte van wat er tijdens zijn ondervraging en detentie met hem was gebeurd. Hij verklaarde dat hij ondanks 'zware' omstandigheden over het algemeen adequaat werd behandeld. Hij drukte ook zijn spijt uit als zijn vorige Facebook berichten schade zouden hebben toegebracht aan de Omaanse eenheid en verklaarde dat hij de gewraakte berichten zal verwijderen.

Abdullah Habib werd opgeroepen door de Omaanse Internal Security Service (ISS) om op 15 april voor verhoor te verschijnen bij de speciale afdeling van het Algemeen Politie Commando in de hoofdstad Muscat. Bij zijn aankomst werd hij incommunicado opgesloten en bleef in detentie zonder toegang tot zijn familie of advocaat tot hij werd vrijgelaten.

De Omaanse autoriteiten hebben nog geen reden voor zijn arrestatie opgegeven. Rapporten op het moment van de arrestatie suggereerden dat zijn vreedzame reacties op Facebook de oorzaak zouden kunnen zijn voor zijn aanhouding, met o.a. oproepen aan de heerser van Oman, Sultan Qaboos bin Said al-Busaidi, om de plaats bekend te maken waar degenen die gedood zijn tijdens de opstand van Dhofar in de jaren ‘60 en ‘70 begraven zijn.

Oman legt willekeurige beperkingen op aan het recht op vrijheid van meningsuiting. De afgelopen jaren werden vele vreedzame activisten, critici van de regering en anderen gearresteerd en vastgehouden, vaak op beschuldiging i.v.m. de openbare orde of vaag geformuleerde bepalingen in het strafrecht, die het beledigen van de Sultan strafbaar stellen. Gedetineerden worden vaak enkele dagen vastgehouden voor ze worden vrijgelaten. Abdullah Habib is een voorbeeld van het patroon van intimidatie door de Omaanse autoriteiten, waaronder de ISS, van mensen die gewoon hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen.

Lees ook

Meer nieuws