Olympisch Comité blijft hoofdsponsor Dow Chemicals verdedigen

Olympisch Comité blijft hoofdsponsor Dow Chemicals verdedigen

Persbericht

Amnesty International vindt het ontzettend teleurstellend dat de organisatoren van de Olympische Spelen hoofdsponsor Dow Chemicals het hand boven het hoofd blijven houden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weigert te luisteren naar de legitieme zorgen over het sponsorcontract met het chemiebedrijf.

Op 16 februari heeft het IOC de oproep van de India Olympic Association (IOA) om het sponsorcontract met Dow Chemicals voor de Olympische Spelen te beëindigen, geweigerd.

Dow's grote contract voor de Londense Olympische Spelen van 2012 is een klap in het gezicht voor de overlevenden van de grote giframp in het Indiase Bhopal. Met dit contract gaat het Olympisch Comité tegen haar eigen richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord aanbesteden in.

"Het is ongelofelijk dat het IOC zegt dat Dow zich commiteert aan "verantwoorde bedrijfsvoering" als je bedenkt dat het bedrijf weigert verantwoording te nemen voor een van de grootste giframpen van de twintigste eeuw", aldus Seema Joshi, hoofd van het programma Bedrijven en Mensenrechten van Amnesty International.

"De organisatoren van de London Olympics hebben geen goede inschatting gemaakt over een bedrijf dat niets doet om de duizenden slachtoffers van de Bhopal-giframp te compenseren", aldus Joshi. Ook hebben ze herhaaldelijk uitnodigingen geweigerd om met Amnesty om de tafel te gaan zitten.

Lees verder in Engelstalige persbericht IOC rejection of Dow concerns leaving toxic legacy for London 2012