Afbeelding
Oekraïense Gennady Afanasyev is vrij en weer thuis
Goed nieuws

Oekraïense Gennady Afanasyev is vrij en weer thuis

17 juni 2016

De Oekraïense Gennady Afanasyev is vrij en weer thuis in Oekraïne. Hij verzette zich tegen de inname van de Krim door Rusland en werd na een oneerlijk proces veroordeeld tot zeven jaar strafkamp.

Afanasyev kwam vrij na een presidentieel pardon van Poetin, volgens een decreet gepubliceerd op de website van het Kremlin. Wij voerden een spoedactie voor hem.

Oneerlijk proces

De Oekraïener Gennadi Afanasyev verzette zich tegen de inname van de Krim door Rusland. Hij werd in mei 2014 door de Russische autoriteiten opgepakt en na een oneerlijk proces veroordeeld tot zeven jaar strafkamp vlakbij de poolcirkel.

Afanasyev, advocaat en fotograaf, heeft toegegeven dat hij betrokken was bij kleine brandstichtingen uit protest tegen de inname van de Krim. Hij werd veroordeeld voor deelname aan terroristische activiteiten - die aanklacht leek politiek gemotiveerd en zijn straf was buitensporig hoog.

Geslagen door bewakers

Afanasyev werd bovendien gedwongen om een belastende verklaring af te leggen over twee medeverdachten, de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov en de student Aleksandr Kolchenko. Nadat Afanasyev zijn verklaring tijdens de rechtszitting introk, sloegen bewakers hem. Dat hij niet meewerkte leidde mogelijk tot een zwaardere straf.

Lees ook

Meer nieuws