Oeganda: anti-homowet nietig verklaard

Oeganda: anti-homowet nietig verklaard

Goed nieuws
Auteur: 

De uiterst strenge anti-homowet die in februari 2014 in Oeganda van kracht werd, is nietig verklaard. 

Het was al verboden om homoseksueel te zijn in Oeganda, maar deze nieuwe wet breidde de straffen uit voor homohuwelijken, ‘het promoten van homoseksualiteit’ en ‘medeplichtigheid aan homoseksualiteit’.

Een overwinning op de onderdrukking

De rechters oordeelden in het voordeel van de activisten. Die argumenteerden dat het parlement op een onwettige wijze optrad toen het de wet in december aannam omdat er niet genoeg parlementsleden aanwezig waren om geldig te kunnen stemmen. 

“Ook al is Oeganda’s vreselijke anti-homowet geschrapt op basis van een vormfout, toch is dit een betekenisvolle overwinning voor de activisten die campagne gevoerd hebben tegen deze wet”, zegt Sarah Jackson, Deputy Regional Director bij Amnesty.

Een staat die discriminatie bevordert

Ondanks deze overwinning blijft het strafwetboek in Oeganda ‘vleselijke gemeenschap met ieder persoon die tegen de natuurlijke orde indruist’ strafbaar stellen.

Sinds Oeganda’s anti-homowet in februari van kracht werd, stelde Amnesty een sterke stijging vast van willekeurige arrestaties, mishandeling en afpersing van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen.

Velen van hen verloren hun job, werden dakloos, of eigenlijk gedwongen om het land te ontvluchten. 

Amnesty eist echte verbeteringen in het leven van holebi's, transgenders en interseksuelen. Zij zitten nu vast in een vicieuze cirkel van discriminatie, bedreiging, mishandeling en onrecht.

 

hier niet op duwen