Nu ook directeur Amnesty Turkije opgepakt

Nu ook directeur Amnesty Turkije opgepakt

Persbericht

Idil Eser, directeur van Amnesty International Turkije werd woensdag door Turkse autoriteiten opgepakt en vastgezet, samen met 7 andere mensenrechtenverdedigers en twee trainers. De activisten volgden een training over digitale veiligheid en informatiebeheer in Büyükada, Istanboel. 

Update: inmiddels werd duidelijk dat de acht vastgezette mensenrechtenverdedigers en de twee trainers, worden onderzocht voor lidmaatschap van een ‘gewapende terroristische groep’. De absurditeit van die aantijging maakt glashelder dat het gaat om een gerichte aanval tegen de meest prominente mensenrechtenorganisaties in het land. Voor meer informatie: zie Engelstalig bericht.

Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International reageert ontzet: “We zijn diep geschokt en verbolgen dat een groep met daarbij de meest vooraanstaande Turkse mensenrechtenverdedigers zomaar zonder reden wordt vastgezet."


"Dit groteske misbruik van macht onderstreept de zeer precaire situatie voor mensenrechtenactivisten in het land. Idil Eser en haar medegevangenen moeten onmiddellijk en zonder voorwaarden vrijgelaten worden."

De wereldleiders die in Hamburg samen zitten blijven opmerkelijk tolerant voor de Turkse mensenrechtencrisis. Nu president Erdogan met hen samen zit, is het moment daar om klaar en duidelijke taal te spreken en voor de vrijlating van alle gevangengezette mensenrechtenverdedigers te pleiten.

Achtergrond

Waar de mensenrechtenverdedigers worden vastgehouden is momenteel onbekend.

Idil Eser en de andere gevangenen, konden nog geen contact leggen met advocaten. Volgens de Turkse wet mag de politie dat tot 24u weigeren. De gevangenen hebben evenmin een familielid mogen contacteren, wat nochtans onmiddellijk moet worden toegestaan.

De politie heeft advocaten verteld dat ze verdere informatie zouden krijgen om 14u30 vandaag.

Naast Idil Eser, werden de volgende 7 mensenrechtenverdedigers vastgezet: İlknur Üstün, Women's Coalition, Günal Kurşun , advocaat, Human Rights Agenda Association, Nalan Erkem, advocaat, Citizens Assembly, Nejat Taştan, Equal Rights Watch Association , Özlem Dalkıran, Citizens’ Assembly, Şeyhmuz Özbekli, lawyer, en Veli Acu, Human Rights Agenda Association.

Twee buitenlandse trainers voor de workshop – een Duitser en een Zweed – en de eigenaar van het hotel waar de training plaatsvond werden eveneens vastgezet.

Deze nieuwe arrestaties volgen minder dan een maand nadat de voorzitter van Amnesty International in Turkije, Taner Kiliç volkomen ongegrond in voorhechtenis werd geplaatst.