Nigeria laat activisten op borgtocht vrij

Nigeria laat activisten op borgtocht vrij

Goed nieuws

In Nigeria zijn Larry Emmanuel, Victor Anene Udoka, Samuel Gabriel, Henry Nwodo en Ben Mannaseh op borgtocht vrijgelaten. De activisten, die bekend stonden onder de naam Dunamis5, waren opgepakt omdat ze zich ‘voordeden als zwervers’ en daarmee de openbare orde verstoorden.

‘Amnesty International kwam voor ons op en we zijn vrij. We zwichten niet als we voor anderen op moeten komen. Bedankt!’, lieten de vijf activisten na hun vrijlating weten.

Kritiek op president

Op 4 juli 2021 woonden de activisten een kerkdienst bij in het Dunamis-gospelcentrum in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Ze werden daar op gewelddadige wijze gearresteerd omdat ze T-shirts droegen met de tekst #BuhariMustGo. Buhari is de president van Nigeria. Met de shirts protesten de vijf tegen het slechte bestuur in Nigeria. Op 29 juli werden ze ervan beschuldigd ‘zichzelf op te werpen als zwervers’ om de openbare orde te verstoren.

Ongegrond

Amnesty International is van mening dat de beschuldigingen ongegrond zijn en dat de vijf activisten alleen maar vreedzaam voor hun mening uitkwamen, een recht dat ook in de Nigeriaanse grondwet is vastgelegd. Tijdens hun detentie hadden de Dunamis5 geen toegang tot hun advocaten en familie.