Nieuwsbrief Landenteam Israël/Palestina november 2008

Nieuwsbrief Landenteam Israël/Palestina november 2008

Alles kan erger. Dat zagen we in de maand november. De blokkade van de Gazastrook werd nog maar eens aangescherpt tot een ongezien niveau. 1,5 miljoen mensen zijn aangewezen op overleven.

Door de basisrechten in te perken, wil Israël druk zetten op Hamas: niet alleen een falende strategie, maar ook een illegale collectieve bestraffing van een volledige burgerbevolking. Je zou het haast niet voor mogelijk houden, maar onder deze omstandigheden arresteren Hamas-veiligheidsdiensten ook steeds meer Fatah-aanhangers.

In de Westelijke Jordaanoever doen veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit dan weer hetzelfde met Hamas-aanhangers. De mensenrechten krijgen het steeds harder te verduren binnen de Palestijnse samenleving: de gewelddadige onderdrukking van de persvrijheid is daarvan een goede waardemeter. Je leest er alles over in deze nieuwsbrief. In Israël en de bezette Palestijnse gebieden is er na 60 jaar Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens absoluut geen reden tot feesten. Bart Peeters en Amnesty International gaven daarom een stem aan de boeren van Jayyus, die vrezen hun land voorgoed kwijt te raken.

INHOUD

  1. FOCUS: AFDWINGBAARHEID MENSENRECHTEN: Deel 2: Overzicht mensenrechtenschendingen en straffeloosheid binnen de Palestijnse samenleving.
  2. ACTIE: Goed nieuws en slecht nieuws, administratieve detentie, solidariteit met Israëlische gewetensbezwaarden en Jayyus als onderdeel van de Amnesty campagne voor 60 jaar UVRM (met Bart Peeters als ambassadeur van Jayyus)
  3. AMNESTY NIEUWS: Nieuw geweld maakt einde aan het staakt-het-vuren Israël-Hamas
  4. QUOTE VAN DE MAAND: Verscherping Israëlische blokkade Gazastrook verergert humanitaire crisis
  5. MENSENRECHTEN IN HET NIEUWS: Actualiteit met het Amnesty-standpunt.
  6. TIPS: Links naar verhelderende video’s, artikels, getuigenissen en achtergrondinformatie.
Auteur: 
Landenteam Israël/Palestina
hier niet op duwen