Nieuwsbrief Landenteam Israël/Palestina december 2008

Nieuwsbrief Landenteam Israël/Palestina december 2008

Deze speciale editie van de nieuwsbrief staat volledig in het teken van de eindejaarsfeesten. We brengen een reportage over Bethlehem.

Kerstmis zou een gelegenheid kunnen zijn om niet alleen het Bethlehem van 2009 jaar geleden te herdenken, maar ook om aandacht te schenken aan het Bethlehem van vandaag: een stad die doodbloedt door de wonde die de muur in het midden van de stad geslagen heeft. We gingen op bezoek bij het christelijke gezin Anastas, wiens huis en souvenirwinkel aan drie zijden ommuurd werd, en werden geconfronteerd met hun wanhoop en onmacht. We zagen hoe de muur een hap neemt uit Bethlehem, hoe de stad economisch lijdt, hoe gezinnen hun inkomen en daarmee ook hun waardigheid verliezen en een machteloos slachtoffer worden van de voldongen feiten van de muur rond hun huizen. Je kan het echte Bethlehem ook in huis halen: Claire Anastas probeert haar souvenirwinkel nu online verder te zetten. In cyberspace nog geen muur. Neem een kijkje op www.anastas-bethlehem.com

Israël viert Hannukah, het joodse feest van het licht. Maar Israël beperkt nog steeds de toevoer van brandstof naar Gaza. Elektriciteit is opnieuw een bijzonder schaars goed geworden in Gaza. Amnesty biedt een originele actie aan: stuur foto’s van licht naar Israël met de boodschap ‘Let there be light in all of Gaza!’ Ook in Israël zelf kan niet iedereen feest vieren: verschillende Israëlische tieners zitten ook tijdens de feestperiode opgesloten in een militaire gevangenis, omdat zij dienst weigeren in het Israëlische leger. Je leest waarom. Amnesty ondersteunt hun actiecampagne.

INHOUD

  1. REPORTAGE: BETHLEHEM Wat gebeurt er met een stad en zijn inwoners nadat er een 8-meter hoge muur in het centrum werd gebouwd?
  2. ACTIE: Goed nieuws en eindejaarsactie ‘Let there be light in all of Gaza!’
  3. ISRAELI’S EN PALESTIJNEN VOOR DE VREDE: Shministim: jonge Israëlische gewetensgevangenen opgesloten tijdens de feestdagen
  4. TIPS: Links naar verhelderende video’s, artikels, getuigenissen en achtergrondinformatie.
Auteur: 
Landenteam Israël/Palestina