Afbeelding
Nieuwsbrief Landenteam Israël/Palestina augustus-september 2008

Nieuwsbrief Landenteam Israël/Palestina augustus-september 2008

02 augustus 2008

De mensenrechtenschendingen hebben geen vakantie genomen. Daarom opnieuw een goed gevulde dubbeleditie, waarin het Israëlische beleid van huisvernietigingen in Zone C van de Westelijke Jordaanoever centraal staat.

Palestijnen krijgen in die zone haast nooit bouwvergunningen waardoor ze gedwongen worden illegaal te bouwen. Vanaf het moment dat zij een afbraakorder krijgen, leven zij onder de schaduw van de sloophamer. Van 2000 tot 2007 kende Israël slechts 91 bouwvergunningen aan Palestijnen toe, terwijl in diezelfde periode 18742 wooneenheden werden gebouwd in de Israëlische nederzettingen. We hadden hierover ook een verhelderend gesprek met Angela Goldstein van Israeli Committee Against House Demolitions, een Israëlische mensenrechtenorganisatie. Voor onmisbare achtergrondinformatie over dit thema raden we ten zeerste aan de ‘Tips’ te bekijken. We brengen in deze nieuwsbrief ook dubbelzinnig nieuws over het hek in Jayyus, een dorp waarvoor Amnesty al een tijd actievoert, en over honderden Palestijnse studenten wiens ‘vakantie’ in Gaza noodgedwongen doorloopt.

Inhoud

  • FOCUS: HUISVERNIETIGINGEN IN ZONE C: Duizenden Palestijnse huizen in ‘Aqaba en andere dorpen in Zone C van de Westelijke Jordaanoever dreigen te worden vernietigd
  • ACTIE: Goed en slecht nieuws, spoedactie voor studenten uit Gaza.
  • ISRAËLI’S EN PALESTIJNEN VOOR DE VREDE: ANGELA GOLDSTEIN: Beleidsmedewerker bij
    Israeli Committee Against House Demolitions.
  • QUOTE VAN DE MAAND: Nieuwe route hek in Jayyus geen verbetering situatie boeren
  • AMNESTY NIEUWS: Geen recht op onderwijs voor studenten uit Gaza: ook Palestijnse studenten ingeschreven aan Belgische universiteiten vast in Gaza!
  • MENSENRECHTEN IN HET NIEUWS: Actualiteit met het Amnesty-standpunt.
  • TIPS: Links naar verhelderende kaarten, video’s, artikels, getuigenissen en achtergrondinformatie.
Auteur: Landenteam Israël/Palestina

Lees ook

Meer nieuws