Nieuwsbrief Landenteam Israël/Palestina april 2008

Nieuwsbrief Landenteam Israël/Palestina april 2008

In 2008 wordt de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 60, net zoals de Israëlische staat en… het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Op 14 mei herdenken we de Nakba, de grote catastrofe.

Over dat thema brengen we ook verhelderende video’s en kaarten (zie bij Tips) en een dubbelinterview met Zochrot en Badil, die elk vanuit hun eigen invalshoek actief zijn voor het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen. Daarnaast blijven zich dagelijks andere catastrofes voordoen: de Wereldgezondheidsorganisatie onthult dat sinds oktober 2007 al meer dan 40 Gazanen stierven doordat zij van Israël niet tijdig Gaza uit mochten. Amnesty blijft actie voeren voor 15 patiënten, ook al kunnen we een klein beetje goed nieuws melden. Ook de aanhoudende groei van de nederzettingen gaat niet aan onze aandacht voorbij.

INHOUD

  1. FOCUS: VLUCHTELINGEN: Wat is de ‘Nakba’? We belichten de Palestijnse vluchtelingen in de meest benarde situaties, in Irak en Libanon. Amnesty-standpunt over recht op terugkeer.  
  2. ACTIE: Eis dringend hervestiging voor meest kwetsbare Palestijnse vluchtelingen! Goed en slecht nieuws voor patiënten in Gaza. Vrees voor executie en administratieve detenties. 
  3. ISRAËLI’S EN PALESTIJNEN VOOR DE VREDE: ZOCHROT EN BADIL Israëlische en Palestijnse organisatie die de Nakba in herinnering brengen. Interview Tal Dor en Nidal Al-Nazza.
  4. QUOTE VAN DE MAAND: Steeds meer Palestijnen sterven doordat ze van Israël de Gazastrook niet uitmogen voor medische zorg. Toch: een ‘valse’ humanitaire crisis.
  5. VERBODEN OP DE WERF TE KOMEN: Elke maand geven we jullie een overzicht van constructie
    en destructie op de Westelijke Jordaanoever.
  6. AMNESTY NIEUWS: STRAFFELOOSHEID: Hoog tijd dat we de cultuur van straffeloosheid binnen het Israëlische leger aanklagen: dag na dag voert het Israëlische leger roekeloze aanvallen uit in de Gazastrook, waarbij honderden onschuldige burgers gedood worden!
  7. MENSENRECHTEN IN HET NIEUWS: Actualiteit met het Amnesty-standpunt. Deze editie o.a.: gevangenennieuws en roekeloos geweld in Gaza en de Westelijke Jordaanoever
  8. TIPS: Links naar onmisbare en verhelderende video’s, kaarten en achtergrondinformatie.  
Auteur: 
Landenteam Israël/Palestina
hier niet op duwen