Nieuwe golf arrestaties onder mensenrechtenverdedigers in Saudi-Arabië

Nieuwe golf arrestaties onder mensenrechtenverdedigers in Saudi-Arabië

Actueel

In Saudi-Arabië zijn minstens zeven critici van het bewind gearresteerd. De arrestatiegolf past in het beeld van de aanhoudende repressie in het land tegen mensenrechtenverdedigers, journalisten, schrijvers en academici.

Onder de arrestanten bevindt zich Salah al-Haidar, de zoon van vrouwenrechtenactivist Aziza al-Yousef, die enkele dagen geleden vrij is gekomen na een 10 maanden durend verblijf in de gevangenis.

Ook journalist, schrijver en voorvechter voor de rechten van Palestijnen, Abdullah al-Duhailan en Fahad Abalkhail zijn vastgezet. Laatstgenoemde steunde de campagne voor het recht van vrouwen om auto te rijden. Twee van de gearresteerden hebben zowel de Amerikaanse als de Saudische nationaliteit.

Signaal

Tot op de dag van vandaag is er van officiële zijde geen informatie vrijgegeven over het lot van degenen die tijdens de laatste arrestatiegolf zijn verdwenen. Op sociale media verschijnen nog steeds berichten over verdere arrestaties.

Het is geen toeval dat juist deze mensenrechtenverdedigers zijn opgepakt. Hiermee geven de autoriteiten een signaal af dat ze geen enkele vorm van kritiek op de autoritaire praktijken van de staat dulden.

Oproep Amnesty

Amnesty roept de autoriteiten om onmiddellijk openbaar te maken waar de arrestanten van beschuldigd worden. Als dat is omdat ze gebruikmaakten van het uitoefenen van hun recht op de vrijheid van meningsuiting, moeten ze onmiddellijk en onvoorwaardelijk op vrije voeten worden gesteld.

Reisverbod en verdwijning

De zeven mensen die zijn gearresteerd maken deel uit van een groep van minstens 13 Saudische schrijvers en journalisten die sinds februari van dit jaar een reisverbod hebben.

Vorige maand werd ook Anas al-Mazrou gevangengenomen, nadat hij tijdens een publieke discussie op een boekenbeurs een vraag had gesteld over het lot van gevangengezette vrouwelijke activisten. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.