Afbeelding
Nieuwe bewijzen van misbruik in Libië moet EU-leiders aanzetten om mensen op de vlucht te beschermen
Persbericht

Nieuwe bewijzen van misbruik in Libië moet EU-leiders aanzetten om mensen op de vlucht te beschermen

07 maart 2019

Amnesty-onderzoeker Matteo De Bellis keerde onlangs terug uit Tunesië. Hij interviewde er migranten en vluchtelingen die onderworpen worden aan ernstige mishandelingen in Libië.

Met het oog op de bijeenkomst vandaag van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben Amnesty International en Human Rights Watch een 20-puntenplan gepubliceerd met aanbevelingen om de onhoudbare situatie op de Middellandse Zee aan te pakken. Daar zitten reddingsschepen soms dagenlang vast vooraleer ze aan wal kunnen gaan.



“Het is absoluut noodzakelijk dat de Europese regeringen samenwerken om tot een tijdelijke oplossing te komen om de verantwoordelijkheid te delen voor vrouwen, mannen en kinderen die gered worden op de Middellandse Zee. Zoniet zal de gevaarlijke saga van reddingsboten die wekenlang op zee blijven ronddobberen, omdat EU-lidstaten weigeren om hen te laten aanmeren, blijven aanslepen,” aldus Matteo de Bellis.



EU-lidstaten hebben stelselmatig maatregelen ondernomen bootvluchtelingen en -migranten tegen te houden, onder meer door reddingsacties op de centrale Middellandse Zee tegen te werken, en door de Libische kustwacht te steunen om mensen te onderscheppen en terug te brengen naar Libië. Hierdoor komen vluchtelingen en migranten vast te zitten in Libië. Ze worden er blootgesteld aan arbitraire detentie, foltering, afpersing en verkrachting.

“De Europese regeringen zijn zich er maar al te goed bewust van dat mensen in Libische detentiecentra gefolterd, mishandeld, verkracht en gedood worden. Als ze niet langer medeplichtig willen zijn aan deze gruweldaden, moeten ze samen met de Libische autoriteiten de vrijlating van duizenden mensen verzekeren, en hervestigingsplaatsen aanbieden aan zij die daarvoor in aanmerking komen. Deze helse detentiecentra moeten voorgoed gesloten worden.

ROEP DE EUROPESE LEIDERS OP OM DEZE GRUWEL TE LATEN STOPPEN



Vluchtelingen en migranten, ondevraagd door Amnesty-onderzoeker Matteo Bellis in Tunesië, bevestigden dat mensen die met steun van de EU onderschept worden door de Libische kustwacht, nog steeds worden teruggestuurd naar detentiecentra in Libië. Daar is foltering veelvoorkomend.

De Europese regeringen zijn zich er maar al te goed bewust van dat mensen in Libische detentiecentra gefolterd, mishandeld, verkracht en gedood worden. Als ze niet langer medeplichtig willen zijn aan deze gruweldaden, moeten ze samen met de Libische autoriteiten de vrijlating van duizenden mensen verzekeren. En hervestigingsplaatsen aanbieden aan zij die daarvoor in aanmerking komen. Deze helse detentiecentra moeten voorgoed gesloten worden.

Gezamenlijk plan ter bescherming van mensenrechten

Het gezamenlijke plan van Amnesty International en Human Rights Watch bevat een reeks maatregelen ter bescherming van de mensenrechten van degenen die de Middellandse Zee oversteken. Naast de onmiddellijke actie om mensen die in gevaar verkeren op zee te redden en ervoor te zorgen dat zij onmiddellijk van boord kunnen gaan en overgebracht kunnen worden naar Europese lidstaten, omvat het plan ook concrete maatregelen om de rampzalige situatie van mensen die vastzitten in Libië aan te pakken. Daartoe moeten de Europese regeringen de voortzetting van de samenwerking met Libië onderwerpen aan de voorwaarde dat de Libische autoriteiten een einde maken aan de automatische arbitraire detentie van migranten en vluchtelingen.

LEES HET 20-PUNTENPLAN

Lees ook

Lees ook

Meer nieuws